Acest fruct te ajută să adormi. În...
Dr Gabriela Saulea, Coordonator de programe medicale în cadrul Asociației Bolnavilor de Cancer din România, spune că dacă până acum, pacienții oncologici, oricum întâmpinau probleme în găsirea terapiilor, în contextul pandemiei de coronavirus, aceștia sunt mai speriați de cum vor avea acces la tratament.
"Pacienții, în această perioadă, sunt speriați, pentru că vorbim de pacienți cronici, care prezintă cele mai multe riscuri. Sunt pacienți imunodeprimați o parte dintre ei. Pacienții cu cancer au avut și până acum probleme în a-și găsi terapia, acum își pun semne de întrebare asupra felului în care vor fi primiți în spitale, asupra felului în care ar putea să se îmbolnăvească acolo. Și atunci, toate măsurile care sunt luate în această perioadă, sunt salutare", explică medicul
Aceasta spune că este o perioadă în care se vede și clar cum este sistemul sanitar în România și cum funcționează pentru pacientul ocologic.
"Faptul că s-au securizat anumite medicamente, prin înghețarea prețurilor, de la 1 iulie, ne securizează moleculele existente acum în România. O altă măsură, pe care noi o salutăm, este cea de oprire a exporturilor de medicamente, ceea ce înseamnă că medicamentele pe care le avem acum în România, suntem siguri că vor ajunge la pacienți.
Însă, este o perioadă în care se vede și mai bine, și mai clar, cum este sistemul sanitar în România și cum funcționează pentru pacientul ocologic", mai spune aceasta.
De asemenea, spune că măsurile luate în contextul pandemiei, ar putea fi folosite și în viitor.
"Noi ne dorim foarte mult ca aceste măsuri să fie folosite pentru a obține și pe viitor anumite schimbări în sistemul de sănătate, în politica medicamentului. Ne dorim să nu mai fim cetățenii care au cele mai puține molecule disponibile într-o țară. Ne dorim să fim pacienți europeni, și nu pacienți de mâna a doua. Pentru asta, solicităm Ministerului să creeze acele grupuri de lucru, la care pacientul să fie invitat, opinia pacientului să fie luată în calcul,la modul cel mai serios și responsabil, pentru că pacienții sunt cei mai interesați și mai dornici să afle ceea ce trebuie pentru sănătatea lor", a mai explicat Gabriela Saulea.
Vezi aici întreaga dezbatere:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest fruct te ajută să adormi. În...
Cu vremea rece care afectează pielea,...
Ai trecut de vârsta de 40 de ani?...
Nadia Comăneci a dezvăluit cum se...
Nu toți veganii au renunțat la carne...
Cum se fierb pastele, de fapt. Cum...
Cele 5 greșeli comune pe care le faci...