De ce este necesar vaccinul antipneumococic. Dr Florin Mihălțan: Risc fatal ascuns

Prof dr Florin Mihălțan
EXCLUSIV
Prof. dr. Florin Mihălțan a vorbit, în cadrul dezbaterii DCMedia Group ”Pregătirea pentru valul doi începe acum!”, despre cât de necesar este vaccinul antipneumococic. 

Prof. dr. Florin Mihălțan, medic primar pneumologie, profesor universitar, doctor în Științe Medicale,  spune că vaccinul pneumococic poate este necesar în prevenția în fața streptococcus pneumoniae, un germene redutabil, generator de boli fatale ascunse. 




"În primul rând, vaccinul antipneumococic, așa cum apare și în ghidul OMS, este prioritizat alături de cel antigripal. De ce trebuie să facem acest vaccin pneumococic? Pentru că avem un germene redutabil, care se cheamă streptococcus pneumoniae și care rămâne în top, chiar din 2007 până acum, e prezent în 35% din tot ce identificăm ca patogeni, este amenințător de viață și generator de boli cu risc fatal ascuns. Din punctul de vedere al modului în care intervine, este iarăși un lucru interesant, care se  suprapune puțin pe evoluția COVID. Noi știm  stim că acest covid lovește puternic la grupele de vârstă peste 60 de ani, aici lovește și pneumonia  dobândită prin acest germene"

 

Două tipuri de vaccin

 

Potrivit medicului, există două tipuri de vaccin pneumococic

"Avem două tipuri de vaccinuri disponibile: conjugat şi polizaharidic. Cel conjugat, la ora actuală,  este disponibil în România, compensat pentru copii, dar din nefericire nu este compensat și la adulţi"


Pentru toate grupele de risc

 

Mai mult, specialistul atrage atenția asupra necesității vaccinării pentru toate grupele de risc. 

"De ce ar trebui să existe acest vaccin şi promovat pentru toate grupele de risc? Pentru că aduce o reducere a spitalizătilor, a exacerbărilor, a rcidivei de pneumonie.  Din punct de vedere al spitalizărilor, aici este punctul decisiv, scade cu 73 la sută la adulţii peste 65 de ani datorită asocierii pneumoniei la diferite variante de boli, coronariene, renale, boli cronice respiratorii, etc.", a declarat prof.dr. Florin Mihălţan, în cadrul dezbaterii ”Pregătirea pentru valul doi începe acum!”, organizată de DC MEDIA GROUP.  

 

 

Urmăriți dezbaterea integral, aici. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel