Autodiagnosticarea pe internet poate...
Dr Răzvan Iacob, medic primar gastroenterologie de la Centrul de gastroenterologie și hepatologie al Institutului Clinic Fudeni, doctor în medicină și șef de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila București, a vorbit luni, 11 noiembrie, la emisiunea Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, și despre tehnicile de inginerie genetică prin care pot fi corectate defectele genetice ce stau la baza bolilor metabolice.
"Sunt multe metode de editare genetică. Există sisteme dezvoltate în laborator prin care, pornind de la un defect genetic, care se cunoaște și poate fi identificat prin secvențiere – utilizând aceste tehnici poți corecta defectul la nivel de ADN. Poți preleva celule bolnave de la pacientul care suferă de acea afecțiune și in vitro poți corecta defectul genetic", afirmă dr Răzvan Iacob.
Celulele, continuă specialistul, pot fi readministrate pacientului și astfel se corectează boala. "Sunt studii în desfășurare. Nu sunt încă aplicate pe scară largă, clinic vorbind. Tehnica există, nu este foarte dificilă și pe viitor se speră că va aduce progrese majore în tratamentul bolilor, de multe ori monogenice", adaugă dr Răzvan Iacob.
În ce afecțiuni se așteaptă cele mai notabile rezultate, aflați în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Autodiagnosticarea pe internet poate...
Depresia postpartum este o condiție...
Proteinele sunt macronutrienți vitali...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Alimentația echilibrată, bogată în...
Mindfulness, considerat o soluție...