Cum ne poate ucide o infecție banală. Alexandru Rafila: Nu avem tratament. Asta e realitatea

cum ne poate ucide o infectie banala - FOTO: Freepik@vecstock
EXCLUSIV
Cum ne poate ucide o infecție banală. De ce tratamentele care până acum câțiva ani dădeau roade, acum nu mai funcționează. 

Cum ne poate ucide o infecție banală. De ce tratamentele nu mai funcționează. Bacteriile ne pot ucide din cauza inconștienței noastre. S-a abuzat de antibiotice, iar bacteriile au devenit rezistente la tratament. 

Prevenirea și combaterea rezistenței la antimicrobiene sunt aspecte critice ale gestionării sănătății globale și a sănătății publice. Rezistența la antimicrobiene se dezvoltă atunci când microorganismele, cum ar fi bacteriile, virusurile, fungi și paraziții, devin rezistente la efectele medicamentelor antimicrobiene.

Acest fenomen face tratamentul bolilor infecțioase mai dificil sau chiar imposibil, crește riscul de răspândire a infecțiilor și duce la o creștere a costurilor pentru sistemul de sănătate. 

Vezi și: Doina Azoicăi: De frică, de inconștiență și neștiință facem o crimă. Doamne ferește să luați antibiotic preventiv

Bacteriile, rezistente la antibiotice

Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a explicat, în exclusivitate la DC MEDICAL în cadrul conferinței ”Împreună pentru prevenirea și combaterea rezistenței la antimicrobiene. Cum tratăm corect virozele și răcelile de sezon? Ghiduri de bună practică” care este pericolul uriaș care la care ne expunem.

”Pericolul pentru următorii 20-30 de ani este tot mai mare pentru că ne va aduce în epoca pre-antibiotică. Asta înseamnă că infecțiile banale cu bacterii pe care acum le tratăm cu ușurință făcând un tratament de 5 zile cu un antibiotic banal, s-ar putea să devină infecție amenințătoare de viață pentru care nu avem tratament.

Bacteriile sunt mult mai în vârstă și experimentate decât noi. Există bacterii de vreun miliard de ani și antibioticele le folosim de vreo 80 de ani. Era antibioticelor în viața bacteriilor reprezintă o milisecundă, iar capacitatea lor de a se adapta la această amenințare este extraordinar de mare. Au făcut-o. Asta este realitatea. 

Vezi și: "Dacă luam 10 persoane de pe stradă, 7 - 8 au stafilococ pe piele". Codruț Sarafoleanu: Recoltările se fac incorect

Nu avem decât două soluții să menținem lucrurile sub control: 

- să prescriem antibiotice doar atunci când este necesar și să le luăm atunci când este necesar

- să le luăm într-un mod corect, adică să luăm antibioticul potrivit, pentru infecția potrivită, în doza potrivită și cu durata de tratament potrivită.

Astea sunt soluțiile”, a explicat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, în exclusitate la conferința ”Împreună pentru prevenirea și combaterea rezistenței la antimicrobiene. Cum tratăm corect virozele și răcelile de sezon? Ghiduri de bună practică”, organizată de DC Media Group în parteneriat cu Societatea Română de Rinologie. 

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel