Consumul în exces de antibiotice, nejustificat. Drăgănescu: Ține de educația populației. Există o presiune spre farmacii

consumul in exces de antibiotice. FOTO: Freepik
EXCLUSIV
România se află pe primul loc în privința consumului de antibiotice. Prof. univ. dr. Doina Drăgănescu afirmă că este ”o problemă complexă”.

Românii se află pe o poziție deloc de neglijat în privința consumului în exces de antibiotice, iar acest lucru se reflectă în rezistența antimicrobiană.

Potrivit prof. univ. dr. Doina Drăgănescu, Decan Facultatea de Farmacie, UMF Carol Davila, București, aceste cifre care ne așează pe primul loc în Uniunea Europeană ține atât de educația populației, din punct de vedere al sănătății, cât și de presiunea pe care unii o pun asupra farmaciștilor.

”Statisticile ne arată că nu stăm foarte bine din punctul acesta de vedere, este o problemă complexă, nu este ceva recent așa cum este această situație cu simptomaticele.

Ține, pe de o parte de educația populației. Din ce discuții am avut, chiar ieri, cu managerii de spital, există totuși un progres, din punctul acesta de vedere”, a declarat dr. Doina Drăgănescu, în exclusivitate, pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii ”Alertă de epidemii-gripă, viroze, pneumonie. Ce poate face sistemul sanitar? Ce putem face fiecare dintre noi”.

Mai mult decât atât, susține medicul, ”în ultima perioadă există mai puțină presiune, pentru că este un lucru care trebuie spus. Există o presiune care se exercită dinspre pacient spre farmacii, de a li se elibera antibiotice”.

Vezi și: Gripa, tratament. Tănăsescu: Nu se tratează o viroză respiratorie în spital. Se tratează acasă, cu terapie simptomatică

Antibioticele în exces, amenințate serioasă a sănătății publice

Potrivit unui comunicat al Minsiterului Sănătății, antibioticele au reprezentat un progres medical major care a permis salvarea a milioane de vieți și reducerea sechelelor și duratei de evoluție a infecțiilor la miliarde de pacienți în ultimii 75 de ani.

”Din păcate, utilizarea antibioticelor are ca efect nedorit inevitabil creșterea rezistenței microbiene față de acestea; este limitată astfel eficiența antibioticelor existente, situație cu atât mai frustrantă cu cât în aproximativ 50% din cazuri nu există o justificare medicală pentru a le utiliza, conform OMS.

Pe măsură ce a crescut consumul de antibiotice (cu aproximativ 40% la nivel global doar între anii 2000 și 2010) au fost identificați germeni multirezistenți și chiar complet rezistenți la antibiotice, în primul rând în mediu spitalicesc. 

Creșterea continuă a rezistenței microbiene la antibiotice a atins în ultimii 15-20 de ani nivelul unei amenințări extrem de serioase la adresa sănătății populației la nivel global; fenomenul este o consecință nedorită a utilizării antibioticelor (fie ea justificată sau nu), precum și a transmiterii interumane a germenilor rezistenți.

Una dintre modalitățile de manifestare a acestei probleme este apariția de infecții nosocomiale cu germeni rezistenți la antibiotice, care aduc un risc considerabil pentru siguranța pacientului internat în unități medicale.

Ca reacție la această evoluție au fost elaborate strategii și planuri de acțiune, atât de organisme internaționale specializate cum este Organizația Mondială a Sănătății, dar și la nivel politic național (inclusiv cu includerea în strategii de securitate națională) sau internațional (Uniunea Europeană)”, a arătat Ministerul Sănătății. 

Vezi și: Cine e de vină pentru criza antibioticelor și a materiei prime. Zaharescu: Întreaga piață globală depinde de ei. S-a ajuns să nu mai avem cantități necesare

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel