Conf. dr. Șerban Negru: pacienții oncologici sunt cei mai expuși riscului de a face forme grave de Covid-19

Cancer
EXCLUSIV
Conf. dr. Șerban Negru, de la Spitalul Oncologic OncoHelp Timișoara, a explicat la dezbaterea „Anticorpii monoclonali - soluție în criza COVID-19”, organizată de DC Media Group, de ce este recomandat tratamentul cu anticorpi monoclonali în cazul pacienților cu oncologici.

Conf. dr. Șerban Negru, de la Spitalul Oncologic OncoHelp Timișoara, a vorbit la dezbaterea „Anticorpii monoclonali - soluție în criza COVID-19”, organizată de DC Media Group, despre tratamentul cu anticorpi monoclonali în cazul pacienților cu oncologici.

Această categorie de pacienți este una dintre cele mai expuse riscului de a face forme grave de Covid-19, potrivit medicului.

„Sunt o serie de pacienți care, făcând chimioterapie, au o afectare a imunității, în același timp avem pacienți care fac imunoterapie și la care stimulăm imunitatea pe o anumită componentă, deci sigur, există o imensă suprapunere între terapia oncologică și potențialele riscuri la infecții cu Covid.

Primele date au apărut anul trecut, la primele săptămâni după începutul pandemiei și au arătat că există o mortalitate semnificativ mai mare la pacienții oncologici, față de populația generală. Așadar, pacienții care au afecțiuni severe, cronice, și sigur, aici nu intră doar cancerul, intră și alte afecțiuni cum sunt bolile cardiovasculare sau boli cronice de rinichi, plămâni, diabetul, pacienții care au imunitatea afectată, obezitate și așa mai departe, toți acești pacienți, dar cei cu cancer - oarecum în mod specific - sunt afectați de acest risc mai mare de a deceda prin complicațiile date de Covid”, a explicat el.

Despre tratamentul cu anticorpi monoclonali este de părere că sunt, categoric, o soluție.

„Da, categoric ar fi indicați, sunt o categorie de pacienți care au un risc mai mare de a dezvolta forme severe de boală. Acum, există mai multe feluri de anticorpi anti-Covid care se folosesc. Unii se folosesc cu scop profilactic, alții se folosesc cu scopul de a preveni o evoluție la pacienții care deja sunt infectați și au o formă incipientă de boală, dar pacienții oncologică pot fi o țintă terapeutică pentru astfel de tratament”, mai spune el.

De asemenea, medicul mai arată că radioterapia reduce imunitatea și pacienții care fac acest tip de terapie sunt, de asemenea, supuși unui risc mai mare.

„Foarte probabil, marea majoritate a formelor de cancer, în special formele avansate de cancer, dar de fapt, vorbim de o serie de pacienți – sigur, pacienții care fac forme hematologice de cancer sunt cu atât mai expuși – dar și pacienții care au cancere solide au o expunere importantă la riscul de a dezvolta forme severe de Covid și, în același timp, vorbim de pacienți care fac chimioterapie, deci fac un tratament care le afectează major imunitatea, pe lângă faptul că, în general cancerul, mai ales cancerul în formă avansată, generează o supresie imună prin faptul că generează o supresie medulară, deci a funcției producției celulelor imune.

Radioterapia expune pacientul la o scădere pe termen lung a imunității prin iradierea și eliminarea pe termen lung a celulelor stem care produc, ulterior, liniile hematopoietice”, a mai spus el.

Detalii găsiți în materialul video atașat:

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel