Ce este, de fapt, tusea măgărească și...
Ce trebuie să știi despre asigurările medicale private și abonamentele medicale. Asigurările medicale private și abonamentele medicale sunt două modalități de a accesa servicii de sănătate suplimentare sau de a îmbunătăți accesul la îngrijirea medicală.
Abonamentele medicale sunt o alternativă la asigurările medicale private. Pacienții plătesc o sumă fixă pe lună sau pe an pentru a avea acces la serviciile medicale ale unui anumit furnizor sau rețea de medici.
Valentin Ionescu, Președinte ISF și director general al Direcției Generale Asigurări, ASF, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul dezbaterii ”Asigurările complementare, soluția ca pacientul român să fie pacient european în România” cum alegem cea mai potrivită opțiune.
”Bugetul este în creștere pentru Sănătate. Nu sunt de acord cu cei care spun că nu s-a schimbat nimic, Schimbările sunt dramatice. Mai e mult până unde vrem să ajungem, dar dacă pornim de la Spitalul Colțea, în anul 1990 era un pat, un pom de perfuzie și un defibrilator la două secții. Asta era toată dotarea.
În momentul de față avem CT, RMN, săli de chirurgie, injectomate, aparatură de înaltă performanță. Bugetul pentru medicamente a crescut de câteva ori. De ce să nu recunoaștem că sănătatea nu e gratuită.
Populația are percepția că trebuie să primească toate serviciile atunci când are nevoie, fără liste de așteptare. Dacă în Anglia aștepți și 6 luni, un an pentru o intervenție chirurgicală complexă, dacă există co-plată, la noi a fost o formă de co-plată și plicul la doctor care începe să aducă probleme atât medicilor cât și pacienților...
Vor fi sancționați și pacienții pentru această formă de cointeresare a medicului, de a-l lua în față, peste rând, dar nu se acceptă ideea că statul are resurse limitate și nu se poate face față solicitărilor.
Cum vine privatul, cum vin cetățenii să își asigure un tratament mai bun, recuperare în condiții confortabile”, a spus jurnalistul Val Vâlcu, moderatorul dezbaterii ”Asigurările complementare, soluția ca pacientul român să fie pacient european în România”.
”Ar trebui să ne uităm la tot tabloul pe care îl avem la îndemână în România. Am lucrat și în alte țări europene, iar pe lângă asigurarea de stat mi-am făcut și o asigurare privată de sănătate pentru a avea servicii mai bune.
Chiar și în Austria asigurarea de stat îți asigură toate serviciile medicale și în România ar trebui, dacă ești angajat, unitățile spitalicești, să ofere toate serviciile, de la simple analize, la intervenții chirurgicale și tratament post-operatoriu.
Și în alte state europene procesul este același. Diferă condițiile, în România, din păcate, în funcție de regiune. Dar, pe lângă pachetul de stat există pachetul privat de sănătate la care putem să apelăm. Dacă un cetățean cu venit mediu își permite să plătească 100-150 de lei pe lună pentru un pachet de bază de asigurări private de sănătate.
Asiguratorii au plătit către cetățenii care au apelat la asigurările de sănătate, 250 de milioane de lei despăgubiri. Au plătit indemnizații brute de 227 de milioane în primele șase luni, în creștere față de anul trecut.
Oamenii accesează mai mult aceste pachete de sănătate. Probabil, până la sfârșitul anului suma s-ar dubla, s-ar apropia de 500 de milioane de lei, 100 de milioane de euro plătite de sistemul privat de asigurări pentru persoanele care au avut probleme”, a spus Valentin Ionescu, Președinte ISF și director general al Direcției Generale Asigurări, ASF, în cadrul dezbaterii ”Asigurările complementare, soluția ca pacientul român să fie pacient european în România”, la DC MEDICAL.
”Un abonament nu acoperă mai nimic. Abonamentele vă induc în eroare. Se plătesc 80 de lei pe lună, pentru un pachet mai bun undeva la 100 de lei și de câte ori te duci, în toate cazurile există un cost în plus. La abonamente se poate aștepta și 6 luni. Ne induce în eroare abonamentul și are costuri ascunse.
În cazul asigurării, am prezentat buletinul, a verificat CNP-ul, a sunat la asigurator, a confirmat că am asigurare, am făcut RMN-ul și am plecat. Nu am plătit nimic, am semnat doar că am avut parte de acest serviciu.
Educația este esențială. Dacă renunțăm la un pachet de țigări pe săptămână, cumulat putem plăti o asigurare de sănătate standard, dar nu gândim în sensul ăsta.
Inclusiv în pachetul de asigurare sunt consultații și analize preventive incluse. Asiguratorii au înțeles rolul prevenției”, a mai spus Valentin Ionescu.
”Și abonamentul are rolul său. Sunt niște analize gratuite, cu o oarecare regularitate și reduceri. În schimb, la asigurări, nu se activează decât atunci când ai evenimentul asigurat”, a spus Claudiu Năsui, Membru, Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, Camera Deputaților, în exclusivitate la DC MEDICAL.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Ce este, de fapt, tusea măgărească și...
2025: anul care schimbă totul. Ești...
Un studiu arată că la persoanele cu...
Când primești diagnosticul de cancer la sân sau doar suspiciunea...
O vorbă din popor spune că s-au...
Acest ceai te pune rapid pe picioare....
Diabetul nu doare, dar dacă simți...