Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Medicul Olivia Sgarbură, chirurg oncolog și expert european în carcinomatoza peritoneală, spune la emisiunea DC Medical, Academia de Sănătate, că aproape 8 din 10 femei care sunt diagnosticate cu cancer de ovar au deja o carcinomatoză peritoneală instalată. Este foarte important, subliniază chirurgul Sgarbură de la Institutul de Cancer din Montpellier, să fie evaluată cât de importantă este extensia la nivelul peritoneului.
”În funcțiile de observațiile pe care chirurgul le face, de regulă printr-o laparoscopie exploratorie, deci printr-un mic examen cu o cameră introdusă în abdomen, să hotărâm dacă facem o operație importantă din primul moment sau dacă ne adresăm oncologului - poate se începe printr-o chimioterapie. În funcție de rezultatele de la laparoscopia exploratorie, pacienta fie va primi o chirurgie radicală din primul moment, de la diagnostic, fie va urma trei cicluri de chimioterapie pe care o numi neoadjuvantă, adică înainte de operație”, explică medicul Olivia Sgarbură.
Următorul pas, continuă chirurgul citat, este ceea ce se numește operație de interval deoarece ea este urmată de încă trei cicluri de chimioterapie după momentul operației. ”Pentru acest scenariu - care este cel mai frecvent - s-au făcut niște studii recente care arată un beneficiu important al adăugării la sfârșitul chirurgiei de interval, ceea ce numim chimiohipertermia intraperitoneală. Operația - dacă chirurgia este cea care este indicată din momentul plecării, de obicei, este de ajuns să scoatem uterul, ovarele, să facem ceea ce se numește omentectomie - o păturică de grăsime care pleacă de la stomac și acoperă organele din burtă, care este alcătuită din celule peritoneale și care este prima care absoarbe tot ce ni se întâmplă rău în burtă, că e infecție, că e carcinomatoză. Aceasta trebuie scoasă pentru că ovarul nu este acoperit de peritoneu față de celelalte organe despre care am spus că pot face cancer și atunci el, din momentul în care este bolnav poate să elimine celule maligne care să se fixeze în altă parte și cel mai susceptibil de a le fixa este marele epiplon - el face parte din gestul standard dintr-o chirurgie de ovar, chiar și atunci când nu există carcinomatoză peritoneală.
De obicei, scoatem și apendicele, și trebuie, cel puțin, să palpăm ganglionii din zona pelvină și din zona dintre cele două vase mari de sânge ale abdomenului, aorta și cava. Inițial, scoaterea tuturor ganglionilor posibili făcea parte din gestul de rutină. Există niște studii mai noi care pun asta într-o lumină mai relativă”, detaliază doctorul Olivia Sgarbură.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...