Cancer colorectal, specialistul Cristian Gheorghe: Să nu minimalizăm simptomele EXCLUSIV

Prof dr Cristian Gheorghe, invitat la Academia de Sănătate. Foto: DC MEDICAL
EXCLUSIV
Gastroenterologul Cristian Gheorghe a declarat la emisiunea Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, că în lume cancerul colorectal este o mare problemă de sănătate publică.

Cristian Gheorghe, cancer colorectal. Pe lângă adoptarea unui stil de viață sănătos, specialistul Cristian Gheorghe a amintit la emisiunea Academia de Sănătate factorii de risc implicați în cancerul colorectal.

Prof dr Cristian Gheorghe este medic primar în Gastroenterologie, doctor în științe medicale, șeful secției Gastroenterologie 1 de la Centrul de Gastroenterologie și Hepatologie al Institutului Clinic Fundeni București, respectiv profesor universitar la Universitatea de Medicină „Carol Davila". CV-ul său complet îl găsiți AICI.

Cristian Gheorghe, cancer colorectal: prevenția

Când zic stil de viață sănătos, medicii se referă la lipsa fumatului, a obezității, la consumul în exces a alcoolului și a cărnii roșii. Iar, adaugă prof. dr. Cristian Gheorghe, prin analize periodice - investigația din timp a unui pacient asimptomatic – adică unul care nu are sângerări la tranzit, nu are tulburări ale tranzitului intestinal, nu are dureri la tranzit care să ducă la formațiuni tumorale – se poate preveni la timp.

"Cancerul colorectal este o mare problemă de sănătate publică în lume. Și în România este pe locul doi ca mortalitate", precizează gastroenterologul.

Potrivit acestuia, în prima etapă, de la primele semne și până la apariția cancerului colorectal este o perioadă lungă când medicii pot diagnostica și trata leziunile premaligne într-un stadiu curabil, în care se pot opera.

Cristian Gheorghe, cancer colorectal: reducerea mortalității cu 60%

În opinia specialistului, unui program de screening efectuat înseamnă reducerea mortalității, iar studiile științifice publicate în lume confirmă asta și mai arată că mortalitatea poate fi redusă cu 60%. De aceea, consideră prof. dr. Cristian Gheorghe, este indicat "să nu minimalizăm simptomele". Acesta exemplifică: dacă avem scaun cu sânge să nu ignorăm și să apelăm la un doctor. De aceea, adaugă specialistul, populația standard de peste 50 de ani (în state limita este 45 de ani) ar fi trebuie supusă unui control cu teste care să depisteze cancerul de col uterin.

"Putem avea surpriza unui cancer colorectal la un tânăr care are un anume pronostic", afirmă gastroenterologul.

Acesta coordonează în România un proiect-pilor cu fonduri europene, demarat din decembrie 2018, pe 5 ani, aplicat în zonele Constanța, București, Craiova și Timișoara. Momentan, proiectul, care se derulează în fiecare stat european, se află în etapa de organizare – discuții cu medicii de familie, gastronenterologi, specialiști în sănătate publică, întocmirea unui registru cu datele pacienților

Programul va fi în toate țările UE, iar dacă se va dovedi fiabil, se va extinde la nivelul fiecărei țări, mai precizează gastroenterologul. Investigațiile pe care le vor efectua participanții din zonele amintite vor fi gratuite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel