Ana Dodea, MSD: sistemul medical, SUBFINANȚAT! Nu putem continua cu acest procent

Medic
EXCLUSIV
Ana DODEA, Policy&Market Access Director MSD, a vorbit la dezbaterea „Inovația medicală: acces, impact, schimbări”, organizată de grupul de presă DC Media Group, despre subfinanțarea sistemului medical și a făcut referiri la reglementările din sănătate.

Ana Dodea crede că subfinanțarea sistemului de sănătate din România ar trebui să înceteze dar, în același timp, spune ea, banii care există ar trebui cheltuiți mai eficient.

„Sunt trei piloni la care ar trebui să ne uităm cu foarte mare atenție, și nu numai autoritățile, ci noi, întregul ecosistem care suntem, într-un fel sau altul, participanți la îngrijirea medicală. Cred că în primul rând trebuie să vorbim de finanțare. Iar finanțarea are două dimensiuni. 
Pe de o parte, vorbim în continuare de un nivel de finanțare către sănătate în general foarte scăzut, cel mai scăzut din Europa, în continuare, și cred că trebuie făcut ceva. Nu cred că în condiții de COVID-19 și în condiții de creștere a poverilor unor boli, putem continua cu acest procent. Aș vrea foarte mult să înțeleg care sunt strategiile autorităților din sănătate pentru a obține o finanțare mai bună pentru sănătate, în general.
A doua dimensiune a finanțării este ceea ce se cheamă în limba engleză „smart spending” sau investiții inteligente. Pentru că uneori sunt bani, dar, fie nu reușim să-i cheltuim, fie îi cheltuim pe intervenții care nu sunt cost-eficiente sau care nu aduc suficiente beneficii. 
O idee care mi s-a părut foarte interesantă a fost ideea parteneriatelor publice-private care ar putea fi explorate și extinse, pentru că de foarte multe ori ni s-a întâmplat, la nivel de industrie, să dorim să ajutăm, să dorim să contribuim mai mult și nu am avut cadrul necesar sau nu am avut mecanismele prin care să putem să facem acest lucru”.

De asemenea, ea a făcut aprecieri despre reglementările din sănătate, care sunt insuficiente.
„Al doilea pilon de care voiam să vorbesc era partea de reglementare. Cred că de foarte multe ori, cu toții ne-am confruntat – cei care lucrăm de-o parte sau de alta în ecosistem – de o reglementare insuficient de clară sau insuficientă, pur și simplu. De foarte multe ori – și știm cu toții – că sunt extrem de multe lacune legislative care fie împiedică specialiștii să-și facă treaba, sau autoritățile să-și facă treaba, sau creează confuzie la nivel de parcursul pacientului, și atunci cred că există intervenții rapide și cost-eficiente și cu impact bugetar care se pot face acum. În sensul ăsta cred că trebuiesc construite politici de sănătate coerente, cu obiective cu indicatori foarte clari”, a mai subliniat ea.

Detalii, în materialul video atașat

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel