Alexandru Șerban, despre fenomenul din spatele incendiilor din spitale: NU ai voie să lucrezi cu oameni în aceste incinte
02 feb, 18:52

Pacienții au fost evacuați din salon Foto: captură video Digi 24
EXCLUSIV
Prof. dr. Alexandru Șerban a fost invitat la ediția special a emisiunii Academia de Sănătate, moderată de academicianul Irinel Popescu, unde a vorbit despre realitatea din spitalele românești.

Prof. dr. Alexandru Șerban a fost invitat în emisiunea Academia de Sănătate, moderată de academicianul Irinel Popescu. El a explicat care este fenomenul ce are  loc în saloanele de spital, care provoacă și întrețin arderea intensă. 

„Oxigenul se află în aer în proporție de 21%. În momentul în care concentrația crește peste 22, 23%, dacă lucrezi cu foc deschis, nu mai ai voie să introduci oameni în acea incintă. Nu ai voie să lucrezi cu foc deschis într-o incintă în care este depășită concentrația de oxigen peste 23%.
Cum se întâmplă de se ajunge la aceste explozii și la această ardere combustivă: există peste tot într-un spital perna salteaua, așternuturile, hainele; toate acestea se îmbibă în oxigen și încet, încet ele acumulează, se comportă ca un acumulator de oxigen. Țesătura pijamalei sau a cearșafului, dacă are fire și fibre sintetice, se electrizează, se încarcă cu electricitate statică, poate să genereze o scânteie, iar atunci arderea este imediat inițiată și oxigenul întreține arderea. Iar toate materialele care s-au încărcat cu oxigen, ard instantaneu”, a explicat el.

De asemenea, el a dat exemplul incendiului de la Piatra Neamț, unde medicul care a încercată să salveze oamenii din saloane a spus ulterior că a văzut cum ardea aerul. „Ardea concentrația ridicată de oxigen din acea incintă. Trebuie să avem grijă să nu existe posibilitatea ca, într-o incintă, să crească concentrația peste 23-25%, în cel mai rău caz”, a mai menționat el.

G Ad:

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri