Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Invitată la emisiunea Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, prof dr Sarah Ferber, șeful Departamentului de Cercetare Endocrină la Sheba Medical Center din Tel Aviv - unul dintre 10 cele mai bune spitale din lume potrivit Newsweek, în 2019, - a discutat despre un proiect internațional de 2 milioane de euro care însemană de fapt un nu tratament pentru diabet.
Acest grant a fost obținut de specialiști români de la Institutul Fundeni cu care profesoara Ferber ține legătura de câțiva ani buni, proiect al cărui scop este realizarea transferului celulelor hepatice în celule secretante de insulină, adică în celule ale pancreasului, idee patentată de Sarah Ferber.
La ora actuală, diabetul este menținut sub control prin injecții de insulină, însă un tratament vindecător nu există. În timp, diabetul duce la o serie de complicații, iar ca acestea să fie evitate este nevoie de un tratament mai bun.
S-a venit cu ideea introducerii în organism a unor celule capabile să preia rolul celulelor pancreatice, distruse de mecanismele care produc diabetul și celule care să producă insulină.
Cum aceste noi celule nu se pot transplanta de la donatori cadaverici, cercetătorii au găsit alte idei: unii au avansat ideea folosirii celulelor stem embrionare, alții – japonezul Shinya Yamanaka, care a luat Premiul Nobel – au vorbit despre utilizarea celulelor plenipotențial induse.
"Dacă vom ști mecanismele embrionare prin care dezvoltă celulele pancreatice insulină atunci am putea grăbi mecanismele prin care alte celule adulte - și ficatul este una dintre cele mai bune surse – ar putea fi transformate în celule producătoare de insulină", susține prof dr Sarah Ferber. Astfel s-ar crea o modalitatea prin care pacientul suferind de diabet poate deveni donatorul propriului țesut terapeutic și nu ar mai avea nevoie de tratament imunosupresor.
Prin acest proiect se speră să se aducă beneficii pacienților care suferă de diabet de tip 1 și de tip 2.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...