Supraspecializările în Chirurgie. Profesor de la Harvard: Acesta este un trend internațional

Prof dr Liliana Bordeianou. Foto: Massachusetts General Hospital
EXCLUSIV
Liliana Bordeianou, profesor de Chirurgie la Universitatea Harvard și doctorul la celebra unitate medicală Massachusetts General Hospital, a fost invitata ediției de săptămâna aceasta a emisiunii DC Medical, Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu.

Supraspecializările într-un domeniu medical sunt un trend internațional. Această idee a fost detaliată de profesorul și medicul Liliana Bordeianu de la faimoasa Universitate Harvard și de la Massachusetts General Hospital în cadrul emisiunii DC Medical, Academia de Sănătate. Originară din Republica Moldova, aceasta este șefa programului de Chirurgie colorectală și director al Centrului de afecțiuni ale planșeului pelvin. 

”Aceasta este un trend internațional, și în SUA, și-n afara ei. Când am început pregătirea, chirurgii erau doar generaliști și nu era neobișnuit ca un medic să opereze dimineața în zona stomacului și să se ocupe de un caz de cancer colorectal după-amiaza. Se presupunea că se pot trata problemele întregului abdomen, însă ce s-a întâmplat în ultimul deceniu în SUA - chiar și mai devreme - a fost o apariția unor numeroase de noi tehnologii și tehnici chirurgicale, ca și multe posibilități de gestionare a mai multor boli. Aceasta a dus la numeroase supraspecializări în domeniu. (...) Trendul acesta accelerează destul de repede”, spune medicul Liliana Bordeianou.

Potrivit acesteia, acum, un chirurg specializat în Gastroenetrologie are posibilitatea să aleagă între partea colorectală sau cea hepatopancreatică. Iar tehnicile actuale din Chirurgie nu mai pot fi acoperite decât printr-o pregătire specială, adaugă academicianul Irinel Popescu.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel