Sindromul ovarelor polichistice: simptomele ascunse. "Este o afecțiune foarte neînțeleasă"

Sindromul ovarelor polichistice - Foto: Freepik @eddows-animator
Semnele ascunse ale sindromului ovarelor polichistice. De este o boală greu de diagnosticat. Trei din patru femei rămân nediagnosticate.

Sindromul ovarelor polichistice este o tulburare hormonală frecvent întâlnită la femeile de vârstă fertilă și afectează în principal ovarele, organele mici care stochează și eliberează ovulele.

Cu toate acestea, efectele sindromului ovarelor polichistice se extind dincolo de sistemul reproductiv, influențând diverse aspecte ale sănătății unei femei.

Potrivit Johns Hopkins Medicine, sindromul ovarelor polichistice este caracterizat de un set de simptome cauzate de un dezechilibru hormonal. Ovulația are loc atunci când un ovul matur este eliberat dintr-un ovar pregătit să fie fertilizat de un spermatozoid masculin.

Dacă ovulul nu este fertilizat, acesta este eliminat din organism în timpul menstruației. În unele cazuri, o femeie nu produce suficienți hormoni necesari pentru ovulație.

Când ovulația nu are loc, ovarele pot dezvolta mulți mici saci plini cu lichid, adică chisturi.

Aceste chisturi produc hormoni numiți androgeni.

Androgenii sunt un tip de hormoni găsiți în cantități mari la bărbați, dar femeile au în mod normal cantități mai mici.

Femeile cu sindromul ovarelor polichistice au adesea niveluri ridicate de androgeni, ceea ce poate cauza probleme suplimentare cu ciclul menstrual și simptomele sindromului ovarelor polichistice.

Experții nu cunosc cauza exactă a sindromului ovarelor polichistice. Multe femei au rezistența la insulină, ceea ce înseamnă că organismul nu poate folosi bine insulina.

De asemenea, obezitatea poate să crească nivelurile de insulină și să agraveze simptomele.

Potrivit NHS, insulina este un hormon care controlează nivelul de zahăr din organism, ceea ce contribuie la creșterea producției și activității hormonilor precum testosteronul. Obezitatea sau supraponderabilitatea cresc riscul sindromului ovarelor polichistice.

Ei bine, în ceea ce privește semnele bolii, experții medicali afirmă că simptomele "ascunse" împiedică diagnosticarea a până la trei din patru persoane afectate din cauza lipsei de conștientizare a simptomelor, potrivit organizației de caritate Verity, lider în domeniul sindromului ovarelor polichistice.

"Simptomele cele mai comune sunt perioade menstruale întârziate sau absente din cauza lipsei ovulației regulate, creșterea nedorită a părului, acnee chistică și pierderea părului de pe scalp", explică Dr. Nitu Bajekal, care adaugă că simptomele sunt variate și nu toată lumea va prezenta toate semnele, chiar dacă au această afecțiune.

În plus, medicul susține că aceste simptome ascunse pot include somnolență excesivă pe timpul zilei, probleme respiratorii precum apneea de somn și sforăitul, închiderea pielii la culoare în spatele gâtului, subrațelor și zonei inghinale, precum și semne psihologice precum depresie și anxietate accentuate.

"Este o afecțiune foarte neînțeleasă", spune Le'Nise Brothers, nutriționist specializat în sănătatea menstruală și hormonală.

Alte simptome ale sindromului ovarelor polichistice includ:

- menstruații neregulate sau deloc

- dificultăți în a rămâne însărcinată (din cauza ovulației neregulate sau a absenței ovulației)

- creșterea excesivă a părului (hirsutism) - de obicei pe față, piept, spate sau fese

- creșterea în greutate

- subțierea părului și căderea părului de pe cap

- piele uleioasă sau acnee

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel