Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător

bolile inflamatorii intestinale - FOTO: Freepik@nebas
EXCLUSIV
Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente: diagnosticul precoce și abordarea integrată, esențiale în gestionarea afecțiunilor precum boala Crohn și rectocolita ulcero-hemoragică.

Bolile inflamatorii intestinale cronice, precum boala Crohn și rectocolita ulcero-hemoragică, sunt diagnosticate tot mai frecvent în România. Specialiștii atrag atenția asupra necesității unei abordări multidisciplinare, a unui diagnostic precoce și a implicării mai active a medicinei primare în conștientizarea și managementul acestor afecțiuni.

Diagnosticarea corectă, esențială

Medicul primar gastroenterolog Răzvan Iacob, de la Centrul de Hepatologie al Institutului Clinic Fundeni, a subliniat, în exclusivitate la Academia de Sănătate, importanța unei bune pregătiri din partea medicilor pentru diagnosticarea și tratarea eficientă a bolilor inflamatorii intestinale.

"Bolile inflamatorii intestinale cronice sunt din ce în ce mai frecvent întâlnite. În practica noastră curentă de gastroenterogie ne întâlnim frecvent cu ele și este extrem de important să fim pregătiți să le abordăm corespunzător și din punct de vedere diagnostic și mai ales din punct de vedere terapeutic.

Este extrem de important să le putem diagnostica corespunzător și să creștem rata de conștientizare în rândul pacienților și în rândul asistenței medicale primare în legătură cu existența acestor boli și în legătură cu faptul că la ora actuală avem instrumente foarte puternice, foarte bune pentru a le diagnostica și instrumente foarte puternice de tratament pentru a le ține sub control", a explicat dr. Răzvan Iacob, medic primar gastroenterolog în central de Hepatologie al Institutului Clinic Fundeni, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.

Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător - FOTO: Freepik@ksandrophoto

Boala inflamatorie intestinală, din ce în ce mai frecventă

În cadrul emisiunii Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News, realizatorul emisiunii, acad. prof. dr. Irinel Popescu, a adus în discuție o posibilă cauză a creșterii incidenței acestor afecțiuni – alimentația.

"Frecvența lor crește din ce în ce mai mult și s-a spus așa generic că asta e din cauza alimentației moderne. Până la urmă alimentația modernă nu spune nimic. S-au acumulat date mai precise, respective ce din alimentația modernă poate să declanșeze aceste boli", a spus acad. prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.

Boala Crohn și rectocolita ulcero-hemoragică sunt tot mai des privite ca manifestări ale aceleiași familii de afecțiuni. În contextul creșterii incidenței bolilor inflamatorii intestinale, medicii atrag atenția asupra unei noi perspective clinice, care pune accentul pe asemănările dintre principalele forme ale acestor afecțiuni. Dr. Răzvan Iacob explică de ce distincția clasică dintre boala Crohn și rectocolita ulcero-hemoragică devine tot mai mult una teoretică.

"Este vorba de rectocolita ulcero-hemoragică și boala Crohn. Acestea sunt cele două categorii mari de boli inflamatorii intestinale cronice. Conceptul actual este din ce în ce mai luat în considerare faptul că vorbind o familie de boli caracterizate de inflamație la nivelul tubului digestiv și această împărțire în rectocolita ulcero-hemoragică și boala Crohn pe care noi o facem și din punct de vedere didactic e mai mult teoretică.

Din punct de vedere practic ele au tratamente care sunt comune, au metode de diagnostic care sunt comune", a explicat dr. Răzvan Iacob, medic primar gastroenterolog în central de Hepatologie al Institutului Clinic Fundeni, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel