Legătura dintre sănătatea intestinului și oboseala post-COVID, dezvăluită de un nou studiu

covid - FOTO: Freepik@Madushika
COVID, impact asupra sistemului gastrointestinal. Detaliul pe care trebuie să îl știi dacă ai avut COVID.

Un studiu recent publicat în revista Allergy de către o echipă de cercetători de la Universitatea Medicală din Viena scoate în evidență legătura dintre sănătatea tractului gastrointestinal și oboseala asociată sindromului post-COVID (PCS). Concluziile cercetării arată că pacienții cu PCS prezintă modificări ale markerilor inflamatori și o barieră intestinală afectată, ceea ce ar putea contribui la dezvoltarea oboselii post-virale.

"Rezultatele noastre sugerează că infecția cu SARS-CoV-2 poate avea efecte pe termen lung asupra sistemului imunitar și asupra sănătății intestinale, care contribuie la apariția PCS", a declarat Eva Untersmayr-Elsenhuber, coordonatoarea studiului și cercetătoare la Centrul pentru Fiziopatologie, Infecțioase și Imunologie al Universității Medicale din Viena. Aceasta este, totodată, co-director al Centrului Național de Referință pentru Sindroamele Postvirale.

Oboseala post-COVID afectează chiar și pacienți tineri și sănătoși

Cercetarea, derulată sub forma unui studiu observațional prospectiv, a analizat evoluția infecției cu SARS-CoV-2 și simptomele gastrointestinale înainte, în timpul și după boală. De asemenea, au fost prelevate și analizate probe de sânge, salivă și scaun de la pacienți care sufereau de PCS.

Un element notabil este faptul că majoritatea participanților la studiu erau persoane tinere, fără probleme de sănătate preexistente, iar în multe cazuri, forma COVID-19 a fost ușoară sau chiar asimptomatică. Totuși, în rândul celor care au dezvoltat oboseală post-virală, s-au raportat mai frecvent tulburări gastrointestinale.

"Ce este cu adevărat interesant este că participanții la studiul nostru erau în general tineri și sănătoși înainte de infecție. Chiar și boala COVID a fost, în majoritatea cazurilor, ușoară sau asimptomatică. O diferență a fost frecvența mai mare a tulburărilor gastrointestinale în grupul care a dezvoltat oboseală post-virală", a explicat Johanna Rohrhofer, autoarea principală a studiului.

Biomarkeri modificați - un semnal de alarmă

Rezultatele analizei au indicat o serie de modificări semnificative în biomarkeri specifici: pacienții PCS au prezentat un raport crescut LBP/sCD14, precum și niveluri scăzute de IL-33, ceea ce sugerează o activare imună alterată și o barieră intestinală compromisă. De asemenea, s-au identificat niveluri crescute de IL-6 - un marker asociat reacțiilor inflamatorii sistemice.

Legătura dintre sănătatea intestinului și oboseala post-COVID, dezvăluită de un nou studiu - FOTO: Freepik@Borin

Soluții personalizate pentru prevenție și tratament

Pe baza acestor descoperiri, cercetătorii subliniază importanța monitorizării simptomelor gastrointestinale și a markerilor inflamatori pentru a identifica pacienții cu risc crescut de a dezvolta sindrom post-COVID. Această abordare ar putea deschide drumul către tratamente personalizate și eficiente.

"Identificarea markerilor predictivi pentru PCS ar putea permite în viitor prevenția și tratamentul personalizat", a subliniat Eva Untersmayr-Elsenhuber.

Echipa de cercetare își propune acum să valideze aceste rezultate în studii viitoare, ceea ce ar putea consolida și mai mult rolul sistemului digestiv în gestionarea efectelor pe termen lung ale infecției cu SARS-CoV-2.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Bei cafea? Uite ce se întâmplă cu creierul tău

Crossuri externe

pixel