Dacă poți sta într-un picior în timp...
O nouă tehnologie de scanare cerebrală ar putea schimba radical diagnosticul și tratamentul celei mai comune forme de demență. O tehnologie inovatoare dezvoltată în Marea Britanie ar putea detecta semnele timpurii ale bolii Alzheimer cu ani înainte de apariția simptomelor evidente. Dispozitivul, considerat o "premieră mondială", analizează structura celulară a cortexului cerebral - stratul exterior al creierului responsabil pentru funcții esențiale precum memoria și luarea deciziilor.
Spre deosebire de metodele tradiționale, care se bazează pe chestionare și RMN-uri pentru a urmări pierderea volumului cerebral, noua tehnologie permite depistarea unor modificări subtile care, până acum, puteau fi observate doar post-mortem.
Tehnica poartă numele de cortical disarray measurement și se bazează pe un software avansat care analizează RMN-urile pentru a identifica semnele incipiente ale neurodegenerării. Dispozitivul a fost dezvoltat de Oxford Brain Diagnostics, un spin-off al Universității Oxford, fondat de Dr. Steven Chance și profesorul Mark Jenkinson, specialist în imagistică cerebrală.
"Tehnologia de bază se fundamentează pe experiența mea în analiza microscopică a creierului în cadrul autopsiilor, timp de mulți ani. Nu puteai face asta la un pacient în viață - iar acum, exact asta am reușit să realizăm.
Peste 20% dintre persoanele de peste 50 de ani prezintă modificări de tip Alzheimer, modificări la scară mică care altfel ar fi invizibile. Aceste progrese deschid o nouă cale de monitorizare a sănătății creierului", a declarat Dr. Chance, potrivit Daily Mail.
Deși în prezent tehnologia nu este disponibilă pentru pacienții din Marea Britanie, Oxford Brain Diagnostics se află în negocieri cu furnizorii privați de servicii medicale. Între timp, dispozitivul a fost deja aprobat de Food and Drug Administration (FDA) din SUA încă din luna ianuarie.
"Această tehnologie ar putea avea un impact transformator, aducând speranță pentru milioane de oameni care caută un instrument non-invaziv, de diagnosticare precisă, care să le arate adevărul despre sănătatea creierului lor", a adăugat Dr. Chance.
David Thomas, director de politici publice la Alzheimer’s Research UK, salută descoperirea, dar avertizează că aceasta are nevoie de validare suplimentară.
"Demența este cauzată de boli care încep adesea cu ani înainte de apariția simptomelor, iar descoperirea unor modalități noi de a le detecta mai devreme este esențială. Există mult progres în acest domeniu, și este încurajator să vedem că firme britanice contribuie activ.
Această tehnologie promite mult în diagnosticarea timpurie a demenței, însă până acum a fost validată doar în contexte de cercetare. Suntem încă departe de implementarea în NHS și avem nevoie de mai multe date clinice din lumea reală pentru a-i înțelege complet potențialul", a explicat dr. David Thomas.
Boala Alzheimer, depistată cu ani înainte de apariția simptomelor. Tehnica, disponibilă în SUA - FOTO: Freepik@maxmamchurov
În paralel, tratamentele lecanemab și donanemab - aprobate recent de autoritățile de reglementare din Marea Britanie - au fost prezentate ca "începutul sfârșitului pentru demență", având capacitatea de a încetini progresia bolii cu până la 35% în stadiile incipiente.
Cu toate acestea, NICE (instituția responsabilă cu evaluarea cost-eficienței în NHS) a considerat că beneficiile acestor tratamente nu justifică costul estimat de 1 miliard de lire sterline anual. Mai mult, au fost raportate efecte secundare rare dar severe, precum inflamații sau sângerări cerebrale. În prezent, aceste tratamente sunt accesibile doar în regim privat, la un preț anual de aproximativ 60.000 de lire sterline.
Boala Alzheimer afectează peste 982.000 de persoane în Marea Britanie și este cauzată de acumularea de proteine anormale - amiloid și tau - care formează plăci și încurcături în creier. Acestea afectează funcționarea neuronală, ducând în cele din urmă la apariția simptomelor de demență.
Simptomele timpurii includ probleme de memorie, dificultăți de raționament și de limbaj, care se agravează progresiv. Potrivit unei analize realizate de Alzheimer’s Research UK, în 2022, 74.261 de persoane au murit din cauza demenței, comparativ cu 69.178 în anul precedent, ceea ce face ca această afecțiune să fie principala cauză de deces în Regatul Unit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Dacă poți sta într-un picior în timp...
Un nou studiu exploziv arată că...
Durerea menstruală nu este „normală”...
Există o nouă variantă COVID care...
O pastilă ieftină pentru tratarea HIV...
Lucrul care îți distruge creierul. Îl...
Aceasta este pastila care scade...