Această bacterie extrem de comună îți...
Ziua Internațională de Conștientizare a Bolilor Inflamatorii Intestinale (BII), marcată anual în luna mai, aduce în prim-plan provocările zilnice ale celor peste 15.000 de români diagnosticați cu aceste afecțiuni cronice. Departe de a fi simple tulburări digestive, BII afectează întregul organism și au un impact profund asupra calității vieții pacienților.
Cu ocazia ediției din 2025, ASPIIR (Asociația Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România) a lansat două instrumente menite să reducă stigmatizarea și să ofere sprijin real pacienților:
- Cardul "Nu pot aștepta!", care oferă acces prioritar la toalete în instituții publice, companii, aeroporturi și trenuri.
- Un Ghid informativ, care explică simptomele bolii, impactul asupra sarcinii și alăptării, recomandările alimentare și nevoia de suport psihologic.
"În acest an, pacienții au promovat un ghid pentru cei care au boli inflamatorii intestinale. Asociația pacienților – ASPIIR – a promovat acest ghid prin care atrage atenția că există manifestări extraintestinale ale bolii, implicații în sarcină, alăptare, nevoia unei diete speciale și cea de suport psihologic.
De asemenea, au lansat un card de acces, un card care să permită persoanelor cu aceste afecțiuni să folosească de urgență toaletele în instituții publice, în companii, în aeroporturi, trenuri. Dacă puteți menționa care sunt manifestările extraintestinale și de ce este nevoie de un astfel de card", a spus jurnalistul Val Vâlcu.
Bolile inflamatorii intestinale nu se limitează la tractul digestiv. Ele pot genera o serie de reacții sistemice care afectează și alte organe, subliniază dr. Răzvan Iacob, medic primar gastroenterologie la Institutul Clinic Fundeni și șef de lucrări la UMF "Carol Davila" București.
"Asociațiile de pacienți sunt extrem de importante pentru că ele facilitează gruparea pacienților în aceste grupuri care îi susțin și îi ajută să vorbească pe o voce comună.
Legat de manifestările extraintestinale, ele se asociază într-adevăr cu bolile inflamatorii intestinale cronice, sunt variate. Inflamația, în aceste boli, poate să dea reacții sistemice, nu este strict cantonată la nivelul intestinului", a explicat dr. Răzvan Iacob, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC News și DC Medical.
Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită - FOTO: Freepik
Medicul a detaliat câteva dintre cele mai comune manifestări extraintestinale.
"Vorbim aici de o afectare a ficatului, și poate fi vorba de boala numită colangită sclerozantă primitivă – este o afecțiune care se manifestă prin inflamații la nivelul căilor biliare, ca și mecanism se aseamănă oarecum cu inflamația de pe tubul digestiv și e posibil chiar să fie stimuli antigenici comuni.
Pot să apară manifestări cutanate care sunt precipitate de inflamația trenantă la nivelul tubului digestiv, de tip eritem nodos, Pyoderma gangrenosum și multe alte afecțiuni. Sunt afecțiuni sistemice care pot să apară în același context cu bolile inflamatorii intestinale cronice și este foarte important să le recunoaștem, să le tratăm și să supraveghem pacientul corespunzător atunci când aceste inflamații apar.
De asemenea, e foarte important ca inflamația digestivă să fie stăpânită pentru ca aceste manifestări extraintestinale să poată fi și ele ținute sub control", a spus dr. Răzvan Iacob, în exclusivitate la DC Medical și DC News, în cadrul emisiunii Academia de Sănătate.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această bacterie extrem de comună îți...
Ce trebuie să știi dacă ai avut AVC....
Asta se întâmplă în creierul tău dacă...
Poziția dinților se referă la...
Speranța bolnavilor de cancer,...
Dacă poți sta într-un picior în timp...
Un nou studiu exploziv arată că...
Durerea menstruală nu este „normală”...