Expunerea la lumina zilei stimulează sistemul imunitar. Oferă protecție împotriva infecțiilor

sistem imunitar - FOTO: Freepik@mdmoinulhasan786
Trucul simplu care te protejează de infecții. Este la îndemâna oricui.

Mulți dintre noi au experimentat senzația de "jet lag social" după nopți albe sau ture de noapte la muncă. Acest termen descrie decalajul dintre ceasul nostru biologic intern și programul social, iar cercetările recente arată că acest dezechilibru poate slăbi sistemul imunitar.

Jet lag social și impactul său asupra imunității

Jet lag-ul social apare atunci când ritmul nostru circadian – ceasul intern care reglează procesele biologice pe parcursul a 24 de ore – este perturbat de programul social neregulat sau de expunerea insuficientă la lumina naturală. Munca în ture și lipsa unui program constant au fost asociate cu o scădere a capacității organismului de a lupta împotriva infecțiilor.

Cum "știe" sistemul imunitar când e zi

Studiul recent publicat în Science Immunology a făcut lumină asupra modului în care sistemul imunitar detectează momentul zilei. Cercetătorii de la Universitatea din Auckland au folosit larve de zebrafish – pești mici cu un sistem imunitar și genetic similar cu cel uman, dar transparenti, ceea ce permite observarea celulelor în timp real, potrivit Science Alert.

Neutrofilele – primele celule care răspund la infecție

Focalizându-se pe neutrofile, celule albe care sunt primele care atacă bacteriile, cercetătorii au observat că aceste celule sunt mult mai active și eficiente în uciderea bacteriilor în timpul zilei, când animalele sunt active. Această activitate crescută pare a fi o adaptare evolutivă, având în vedere că animalele diurne sunt mai expuse riscului de infecții în timpul zilei.

Expunerea la lumina zilei stimulează sistemul imunitar. Oferă protecție împotriva infecțiilor - FOTO: Freepik@vecstock

Ceasul circadian intern al celulelor imune

Cercetătorii au reușit să "oprească" ceasul intern al neutrofilelor prin eliminarea unor componente genetice cheie. Rezultatul a fost o reducere semnificativă a eficienței acestor celule în combaterea bacteriilor. Astfel, s-a confirmat că neutrofilele au un mecanism intern de tip "ceas", reglat de lumină, care le sporește activitatea pe timpul zilei.

Implicații și perspective viitoare

Următorii pași în cercetare vizează descifrarea modului exact în care neutrofilele detectează lumina și dacă acest mecanism este valabil și pentru celulele umane. De asemenea, se va analiza dacă această reglare se aplică tuturor tipurilor de bacterii sau și altor agenți patogeni, precum virusurile.

Această descoperire deschide noi posibilități pentru dezvoltarea unor medicamente care să regleze ceasul circadian al neutrofilelor, influențând astfel modul în care organismul răspunde la inflamații și infecții, cu impact potențial în tratarea numeroaselor boli inflamatorii.

Studiul a fost realizat de doctoranzii Lucia Du și Pramuk Keerthisinghe, în colaborare cu laboratoarele Hall și Grupul de Cercetare în Cronobiologie, coordonat de Guy Warman și James Cheeseman, în cadrul Facultății de Științe Medicale și de Sănătate a Universității din Auckland.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel