Războiul modern și sistemul medical militar. G-ral. mr. dr. Florentina Ioniță Radu: Încercăm să ne descurcăm cu ce avem

sistemul medical militar - FOTO: Freepik@Matan
EXCLUSIV
Cât de pregătit este sistemul medical militar să facă față provocărilor moderne ale războiului. Despre acestea ne-a vorbit general maior medic conf. univ. dr. Florentina Ioniță-Radu de la Spitalul Militar de Urgență Carol Davila.

Vezi și: Ce uită pacienții după ce își fac analizele. G-ral. mr. dr. Florentina Ioniță Radu: Nu mai iau și rezultatele

Într-o lume în care amenințările la adresa securității naționale devin tot mai sofisticate, sistemul medical militar se află într-o continuă provocare de adaptare.

General maior medic conf. univ. dr. Florentina Ioniță-Radu de la Spitalul Militar de Urgență Carol Davila a confirmat, la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News, lipsa unei secții de toxicologie specializate

Totuși, medicul a menționat că terapia intensivă este pregătită să facă față unor cazuri de acest gen, având experiență în gestionarea unor astfel de situații.

"Agresiunile militare s-au schimbat. Dacă am avut politraumă, răni, diverse schije, proiectile, instrumente, acum vorbim de amenințare radiologică, armă chimică. Suntem pregătiți?", a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.

"E adevărat că nu avem o secție de toxicologie. Singura secție se toxicologie este la Spitalul de Urgență și era, cumva, o parte a Centrului de Cercetări al Armatei, dar terapia intensivă, în caz de apariție a unui astfel de caz, face față, și am avut cazuri de acest gen", a explicat general maior medic conf. univ. dr. Florentina Ioniță-Radu de la Spitalul Militar de Urgență Carol Davila, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.

"Ne gândim nu doar la linia frontului, ci și la amenințări teroriste. Am văzut că în Japonia a fost folosit gazul sarin în metrou", a completat jurnalistul Val Vâlcu.

Vezi și: Sistemul medical militar, capacitate de reacție. G-ral. mr. dr. Florentina Ioniță Radu: Avem proceduri specifice după modelul medico-militar

Zona pentru marii arși, deficitară

"Este adevărat că deocamdată nu avem o zonă pentru mari arși și asta este o problemă. Am refăcut ATI-ul cu fonduri europene și acolo am destinat o zonă pentru mari arși în caz de astfel de calamități, dar pentru domeniul militar, pentru că am vizitat foarte multe spitale mari din străinătate și conceptul, afară, este puțin modificat despre ce înseamnă conceptul în România", a explicat general maior medic conf. univ. dr. Florentina Ioniță-Radu de la Spitalul Militar de Urgență Carol Davila, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.

Experiența internațională ca model

General maior medic conf. univ. dr. Florentina Ioniță-Radu de la Spitalul Militar de Urgență Carol Davila, a explicat că în spitalele internaționale, marii arși sunt tratați predominant în secții de terapie intensivă, care sunt mai bine pregătite pentru a gestiona complexitatea cazurilor.

"Acolo, marele ars nu este la chirurgia plastică, ci este la terapie intensivă. De exemplu, în spitalul din Paris, există o zonă special destinată marilor arși în terapia intensivă.

De asemenea, și în Israel, doar că acolo e puțin particular, adică e și terapie intensivă și chirurgie plastică. Perioada de chirurgie plastică este definită și întreținerea permanentă a marelui ars și ce înseamnă pentru el tratamentul acestei patologii, care este una dintre cele mai complexe din medicină, s-a considerat că terapia intensivă este mai bine pregătită să managerieze marele ars.

Și atunci, noi am mers în această zonă", a explicat general maior medic conf. univ. dr. Florentina Ioniță-Radu de la Spitalul Militar de Urgență Carol Davila, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.

Vezi și: Sângerarea, semn al cancerului de colon avansat. Dr. Gabriel Mitulescu: Există deja de 8 luni. Eu nu trebuie să descopăr sângerarea în scaun. Trebuie să facem colonoscopie

Sistemul medical militar - FOTO: Freepik@vecstock

Necesitatea unei infrastructuri moderne

"Să ne spuneți dacă pentru un astfel de bolnav critic, nu neapărat mare ars, vă mai lipsește ceva, în momentul de față, și doriți să dezvoltați în viitorul apropiat", a spus acad. prof. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate.

"Cel mai mult ne lipsește o infrastructură modernă în toate zonele și cred că asta, cel puțin pentru câțiva ani, va mai lipsi în România. Primul lucru care ne-ar trebui nouă ar fi spațiul pentru a întruni criteriile actuale de acordare a asistenței medicale în condiții optime.

Aici suntem deficitari. Încercăm să ne descurcăm cu ce avem", a mai explicat general maior medic conf. univ. dr. Florentina Ioniță-Radu de la Spitalul Militar de Urgență Carol Davila, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel