Prof dr Francis Delmonico: Agenția de Transplant să declare că lista nu ştie de gen sau etnie sau statut social EXCLUSIV

Prof dr Francis Delmonico. Foto: Agerpres
EXCLUSIV
Prof dr Francis Delmonico, expert internațional în transplant, invitat la emisiunea Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, a vorbit despre percepția românilor despre transplant.

Francis Delmonico, unul dintre cei mai cunoscuți experți mondial în transplant, chirurg și profesor clinic, invitat la emisiunea Academia de Sănătate, a vorbit despre percepția românilor legată de transplant, despre cum Agenția de Transplant ar trebui să promoveze încredere în sistemul de transplant, dar și despre cum ar fi bine să se încurajeze donările pentru ajutarea compatrioților.

Emisiunea a fost transmisă simultan pe canalele de Youtube și paginile de Facebook, ale DC News și DC Medical.

Delmonico are un CV impresionant: directorul medical al Băncii de Organe din New England (NEOB), profesor de Chirurgie la Facultatea de Medicină a Universității Harvard din Boston, Massachusetts, unde este directorul emerit al Transplantului Renal; deține titlul onorific de doctor în Medicină de la Institutul Karolinska din Suedia. CV-ul acestuia, AICI.

Francis Delmonico, percepție: neîncrederea românilor în sistem

Specialistul consideră că ar fi bine ca românii să aibă încredere în sistemul aplicat în mod echitabil, dar pentru asta agenţiile guvernamentale trebuie să găsească modalități prin care să promoveze încrederea în rândul oamenilor de rând. Rolul lor, explică Delmonico, este: "să declare că sistemul este acum funcţional, că nimeni nu e dezavantajat odată ce ajunge pe listă, că lista nu ştie de gen sau etnie sau statut social, ştie doar indivizii pe baza identităţii computerizate numerotate. Pe această bază se decide care ar trebui să fie următorul pacient selectat pentru a primi organul unei persoane decedate, care ar trebui apoi distribuit echitabil în ţară".

Acesta a amintit și de o percepție răspândită printre români, că oamenii cu faimă au prioritate. "Există o percepţie printre oamenii din România că indivizii cu notorietate ar putea avea un avantaj în a obţine organele de la un donator decedat în locul altui individ, din cauza notorietăţii lor şi a statutului lor social. Au devenit faimoşi, şi există această percepţie, că au un avantaj faţă de românii de rând, în a primi un organ", a subliniat expertul în transplant.

De aceea, consideră el, Agenția de Transplant "trebuie să aibă o responsabilitate în a promova încredere, că sistemul a fost îmbunătăţit şi că românii se pot baza acum pe acel sistem, că se pot distribui organe într-un mod echitabil". Însă, continuă acesta, "dacă nu se întâmplă acest lucru, cred că vom fi în acelaşi tip de problemă".

Francis Delmonico, percepție: încurajați să doneze

Specialistul a detaliat o chestiune pe care a întâlnit-o în țări ca Israel și China: dacă pacienţii din România nu vor avea consimţământul şi spiritul voluntar al donaţiilor către români, atunci nu vor  putea primi transplanturi de organe. "Acelaşi lucru se întâmplă acum în China. Oamenii din China trebuie să se ofere voluntari pentru a dona, iar acest lucru deja se întâmplă, anul acesta vor fi peste 6.000 de donatori în China. Oamenii se oferă voluntari în China pentru a dona, ştiu şi alţi oameni care sunt acum pe listă. Similar şi în România sunt sigur că ar fi la fel.

"Agenţia Naţională (n. r. de Transplant) trebuie să facă o declaraţie importantă asupra importanţei de a deveni donator", repetă profesorul Francis Delmonico.

În opinia sa, încrederea românilor în sistemul de transplant, în modul în care sunt distribuite organele, este problema. Însă, specialistul evidențiază un alt aspect: "un element important aici este că trebuie să fie promovate donările de organe în ţară, să ajutaţi compatrioţii, membrii familiei. Ştiţi foarte bine că organele sunt necesare, de ce ar trebui să fie refuzuri în zilele noastre. Nu ar trebui să existe".

Plecând de la datele despre donările din țară, expertul susține că "românii ar putea fi nevoiţi să meargă  în altă ţară să cumpere un organ, pentru că este un număr insuficient de organe disponibile în România".

Francis Delmonico, percepție: România în EuroTransplant?

Întrebat dacă intrarea României în EuroTransplant ar fi de bun augur, Francis Delmonico a apreciat că EuroTransplant vine cu experienţă şi constituie un "sistem verificabil", de aceea ar fi "o variantă importantă de luat în calcul".

"Cred că principiul în sine este aspectul important care trebuie considerat în acest moment, iar acesta este dezvoltarea unui sistem computerizat al distribuţiei de organe pentru ca nimeni să nu aibă impresia greşită că din cauza statutului social sau al resurselor financiare sau faimei ei primesc un organ, în detrimentul altor pacienţi din România.

Mai există un aspect referitor la un sistem similar cu cel al EuroTransplant, şi acela este oportunitatea pentru eficienţă. Este vorba de eficienţa organelor. Nu toată lumea are acces la transplanturile de plămâni în România, însă plămânii care sunt recuperaţi ar putea poate fi transplantaţi românilor în Austria. Ungaria a făcut aşa, da. Aceasta este o oportunitate. Similar, dacă intraţi în acel sistem, organe ar trebui să fie disponibile de la alţi membri ai EuroTransplant, pentru ca românii să primească transplanturi de ficat în Bucureşti. Toate aceste elemente trebuie examinate", explică Francis Delmonico.

Cât privește exemplu statelor din Balcani care au acces la EuroTransplant, expertul a dat modelul Croației din a cărei experiență consideră că românii ar avea de învățat. "Cred că experienţa lor va fi de ajutor în a ne gândi la viziunea pe care ai menţionat-o. Principiul este unul important, al unei distribuţii centralizate şi computerizate a organelor", susține expertul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel