Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
„Ne aducem cu toții aminte că unul dintre primele focare de COVID-19 din România a fost, de fapt, acela de la un centru de dializă privat, în care mai mulți pacienți care făceau dializă s-au îmbolnăvit”, a amintit prof dr Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate.
Apoi au apărut și alte focare în astfel de centre, iar o parte semnificativă din pacienții dializați infectați cu COVID-19 și-au pierdut viața. Prof dr Adrian Covic a explicat, EXCLUSIV la DC News și DC Medical, de ce acești pacienți au un risc mai mare de deces din cauza acestei boli infecțioase.
„Pacienții dializați și pacienții transplantați sunt pacienți extrem de expuși. Ei au o imunitate redusă. Pacienții translantați din cauza medicației imunosupresoare, pacienții dializați în principiu din cauza toxinelor, toxemiei uremice, și a modificărilor sistemului imun. În același timp asistăm la o furtună perfectă pentru că acești pacienți vin de trei ori pe săptămână din direcții diferite, cu un transport public sau un transport pe care îl împart cu alți pacienți.
Toate aceste amânunte sunt valabile și în România și în alte părți din Europa. Și apoi, fac dializă în comun, în saloane mai mici sau mai mari, în spații mai mici sau mai mari, în general să spunem între 3 și 8 pacienți. Ei, desigur, dacă luăm anul 2018 - 2019, socializează în săli de așteptare și sigur intră în contact unul cu celălalt. Acești pacienți, de asemenea, au o serie întreagă de comorbidități, cam 30-40% dintr-o populație de pacienți dializați au diabet, cam 30-40% au insuficiență cardiacă, foarte mulți au alte patologii.
Deci, dacă ar fi să luăm un pacient ideal, rar, în jur de vreo 10%, și aceia îi regăsim pe lista de transplant. Aceste trei elemente fac populația dializată extrem de susceptibilă (la infecția COVID-19, n.r.) și lucrul acesta s-a văzut în toată lumea. Cea mai mare mortalitate dintre toți pacienții cronici, dintre toate bolile cronice, deci punând la socoteală diabet, punând cancer, punând patologia cardiovasculară, s-a înregistrat la pacientul dializat.
Noi am fost inițiatorii la nivel european, împreună cu colegi dn Olanda, a unui registru european. Acest registru a publicat deja o serie întreagă de analize în reviste reputate, coroborate și cu alte analize similare din SUA, mortalitatea la un pacient dializat, la o populație dializată afectată de COVID-19 este orice între 30 și 50%, iar afectarea prin COVID a unui centru de dializă este, de asemenea, aș îndrăzni să spun un pic vitală”, a spus prof dr Adrian Covic.
Cum s-a reușit protejarea pacienților dializați și transplantați și care e situația acum, în prag de val trei al pandemiei COVID-19, aflați din video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...