Știai că data și grosimea primei...
Tratamentele pentru hipertensiune arterială au suferit schimbări semnificative, conform prof. dr. Eduard Apetrei, consultant la UMF Carol Davila și Institutul de Boli Cardiovasculare CC Iliescu. Într-o intervenție recentă, specialistul a explicat că betablocantele, odinioară tratament de primă linie pentru hipertensiune, nu mai sunt recomandate în această poziție.
"Au apărut câteva noutăți asupra cărora vreau să insist. Sunt cinci grupe de medicamente care pot fi folosite de la început. A fost scăzută indicația betablocantului. Betablocantele au fost diminuate la bolnavul cu hipertensiune arterială ca primă indicație. Nu se mai recomandă ca primă indicație și s-a explicat. A fost scăzut ca indicație", a explicat prof. dr. Eduard Apetrei, prof. consultant la UMF Carol Davila din București și la Institutul de Boli Cardiovasculare CC Iliescu, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL.
Vezi și: Energizantele, asociate cu dezvoltarea cheagurilor de sânge. Provoacă infarct sau AVC
Vezi și: Diabet: cele 5 simptome care apar încă de la început
Betablocantele - FOTO: Freepik@itsnaeem
În schimb, au apărut noi tratatemente pentru controlul hipertensiunii arteriale.
"Sunt celelalte medicamente. Celelalte grupe de medicamente au rămas cu indicație. De la început se recomandă folosirea a două sau trei medicamente. Nu se mai începe cu trepte. De la început îi dai bolnavului trei medicamente. Au apărut pe piață și medicamente care conțin 2-3 medicamente. Aceste medicamente sunt folosite.
Betablocantele nu mai sunt în prima linie. Dacă celelalte medicamente nu au eficiență, adaug betablocante", a explicat prof. dr. Eduard Apetrei, prof. consultant la UMF Carol Davila din București și la Institutul de Boli Cardiovasculare CC Iliescu, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL.
Vezi și: BPD-9, compusul care combate tuberculoza. Are eficacitate sporită
Această schimbare marchează o nouă abordare în gestionarea hipertensiunii arteriale, unde medicația este personalizată încă de la început pentru a crește eficiența și a evita complicațiile. Totuși, betablocantele rămân indicate în cazurile în care pacientul prezintă și alte afecțiuni, cum ar fi angina pectorală sau infarctul miocardic, unde acestea continuă să fie de primă linie.
"Scăderea frecvenței cardiace crește debitul cardiac. Debitul cardiac crescut, un flux mai mare pe fiecare sistolă, are un efect mai puternic asupra fiecărui perete arterial. Peretele arterial având un stres mecanic mai mare, va reacționa.
Există o singură excepție. Un bolnav care are hipertensiune și are și altă boală, la care betablocantul este indicat, cum ar fi angina pectorală sau a avut infarct miocardic, betablocantul rămâne ca indicație de clasă 1", a explicat prof. dr. Eduard Apetrei, prof. consultant la UMF Carol Davila din București și la Institutul de Boli Cardiovasculare CC Iliescu, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Știai că data și grosimea primei...
A început sezonul accidentelor pe...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările alimentare pot fi un...
Aerul pe care îl inspirăm, deși...