Cancerul de pancreas, diagnostic dificil. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Apare pe niște leziuni

cancerul de pancreas - FOTO: Freepik@ kadikari
EXCLUSIV
Acest tip de cancer este adesea diagnosticat în fazele avansate. Un cumul de factori, unii fiind alegerea noastră, duc la apariția acestui tip de cancer.

Vezi și: Spanacul, super-alimentul pentru diabetici. Scade glicemia și reduce stresul oxidativ

Cancerul de pancreas reprezintă una dintre cele mai mari provocări ale lumii medicale, în principal din cauza diagnosticării tardive și a lipsei simptomelor specifice în stadiile incipiente.

Cancerul de pancreas este o boală gravă și adesea dificil de detectat în stadii incipiente. Se dezvoltă în pancreas, un organ situat în spatele stomacului, responsabil pentru producerea de enzime digestive și hormoni, inclusiv insulina.

Cancerul pancreatic, greu de diagnosticat

Prof. dr. Cristian Gheorghe, medic primar Gastroenterologie, a explicat în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL și DC News, de ce este dificilă diagnosticarea cancerului pancreatic.

"Depistarea precoce a cancerului de pancreas este o preocupare în întreaga lume medicală. Cancerul de pancreas nu apare de novo. Apare prin niște leziuni pe care le putem depista precoce, cum sunt chisturile mucinoase, dar, din nefericire, prezintă aproximativ 10-15% din toate leziunile premaligne pancreatice. 

Celalată parte, adică în jur de 90% este reprezentată de leziuni, care în momentul de față nu se pot depista decât la examenul histologic. Poate viitorul este al radiobiomicii și aici mă refer la leziunile de tip panin, adică leziuni intraepiteliale maligne de la care pleacă cancerul pancreatic", a explicat prof. dr. Cristian Gheorghe, medic primar Gastroenterologie, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL și DC News.

Vezi și: Ceaiul negru, eficient în cazul diabeticilor. Reduce inflamația și scade glicemia

Cancerul pancreatic, factori de risc

Factorii de risc pentru acest tip de cancer includ fumatul, sedentarismul, obezitatea și diabetul de tip 2, diagnosticat după vârsta de 50 de ani.

"Sunt niște condiții cu risc crescut legat de ce pacienți trebuie supravegheați, pentru că ei sunt la risc să dezvolte cancer de pancreas. Fumatul este unul din factorii de risc pentru cancerul de pancreas și nu numai. Pentru pancreatita cronică este un factor cunoscut de risc, chiar și pentru pancreatita acută care survine peste pancreatita cronică.

Apoi, sedentarismul, obezitatea, diabetul de tip 2, cu debut tardiv, după 50 de ani. În primii ani de la diagnostic poate să ascundă un cancer de pancreas. Pacienții ar trebui supuși unui control periodic", a explicat prof. dr. Cristian Gheorghe, medic primar Gastroenterologie, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL și DC News.

Vezi și: Deficitele pe care le indică faptul că îți plac sarmalele. Radu Leca: Se îndreaptă cu putere către un episod anxios

Pancreas - FOTO: Freepik@brgfx

Cancerul pancreatic, cazuri "ascunse"

De asemenea, pancreatita cronică, dar și episoadele acute de pancreatită sunt factori care necesită monitorizare atentă prin imagistică medicală, cum ar fi tomografia computerizată (CT).

"Apoi, este o categorie de pacienți în cazul cărora medicul nu își dă seama că pot avea un cancer de pancreas. Acești pacienți trebuie urmăriți după puseul de pancreatită, prin imagistică medicală, prin tomografie computerizată, în mod special. La 6 luni, un an ar trebui să beneficieze de un nou CT după puseul de pancreatită acută. 

Apoi, sunt pacienții care se încadrează în anumite sindroame, cum este cancerul pancreatic familial, pancreatita familială, dar astea sunt situații rare în care testele genetice pot stabili un diagnostic. Nu știm la ce interval trebuie să urmărim un asemenea pacient. 

Cred că în afară de acești pacienți, viitorul este al biomarkerilor, al biopsiei lichide, al testelor genetice care, în momentul de față sunt în domeniul cercetării", a explicat prof. dr. Cristian Gheorghe, medic primar Gastroenterologie, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL și DC News.

Vezi și: Betablocantele, retrase din prima linie de tratament pentru hipertensiunea arterială. Prof. dr. Eduard Apetrei: Nu se mai recomandă ca primă indicație

Cancerul de pancreas, ce este

Cancerul de pancreas este o boală în care celulele din pancreas cresc necontrolat și formează o masă numită tumoră. Pancreasul este un organ situat în spatele stomacului care are două funcții principale: producerea de enzime digestive și de hormoni (cum ar fi insulina) care reglează nivelul de zahăr din sânge.

Simptomele cancerului de pancreas sunt adesea subtile la început, ceea ce face ca boala să fie greu de diagnosticat în stadii incipiente. Printre simptome se numără:

- Dureri abdominale care radiază spre spate.

- Icter (îngălbenirea pielii și a ochilor).

- Pierdere neintenționată în greutate și apetit scăzut.

- Oboseală.

- Greață și vărsături.

- Scaune de culoare deschisă sau grase, potrivit Mayo Clinic. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel