Afecțiunile pancreatice, provocare. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Sunt greu de diagnosticat și tratat

afectiunile pancreatice - FOTO: Freepik
EXCLUSIV
Aceste boli sunt greu de diagnosticat și tratat, dar pot duce inclusiv la cancer. Diagnosticul și tratamentul acestora reprezintă o provocare.

De la pancreatita acută și cronică până la cancerul pancreatic, aceste afecțiuni afectează un număr semnificativ de pacienți, iar conștientizarea și educația continuă devin esențiale. 

Bucharest Pancreatic Fest a reunit specialiști în domeniu din întreaga țară. Într-un domeniu medical adesea marcat de provocări, conferința dedicată pancreasului s-a impus ca un eveniment esențial pentru specialiștii din sănătate. Ajunsă la cea de-a 11-a ediție, această manifestare reunește lideri de opinie și profesioniști din întreaga țară, devenind cea mai mare conferință dedicată afecțiunilor pancreatice din România.

Prof. dr. Cristian Gheorghe, medic primar gastroenterolog, a subliniat, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL și DC News, importanța educației continue în acest domeniu. 

"Pentru că educația este esențială la toate nivelurile și încercăm cu orice ocazie să ridicăm standardul și să aducem cunoștințele la zi. Manifestarea despre care discutăm este cea dedicată pancreasului. Este o manifestare care a devenit tradițională și se află la cea de-al 11-a curs și al 12-lea workshop de ecoendoscopie dedicată pancreasului. 

Este cea mai mare manifestare dedicată afecțiunilor pancreatice din România. Întrunește un număr mare de specialiști și, spre bucuria noastră, este faptul că a crescut foarte mult numărul de participanți, deși afecțiunile pancreatice nu sunt foarte iubite de medici, pentru că sunt greu de tratat și diagnosticat. 

Manifestarea a crescut de la 50 de oameni, de acum 11 ani, la peste 250 în momentul de față", a explicat prof. dr. Cristian Gheorghe, medic primar gastroenterolog, la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL și DC News.

Afecțiunile pancreatice - FOTO: Freepik@brgfx

Două zile de prezentări

Evenimentul s-a desfășurat pe parcursul a două zile, cu o primă zi consacrată demonstrațiilor de ecoendoscopie. Noile tehnologii și echipamente de vârf au fost prezentate, evidențiind progresele remarcabile în diagnosticare și tratament, care sunt esențiale în gestionarea afecțiunilor pancreatice.

"Au fost două zile dedicate acestui festin al afecțiunilor pancreatice și în prima zi avem demonstrații de ecoendoscopie. Aici, lucrurile s-au îmbunătățit foarte mult. Noua aparatură, noile accesorii, sunt costisitoare, dar aduc un plus de diagnostic și de tratament în acest peisaj al pancreasului. 

În a doua zi avem sesiune dedicată cancerului de pancreas, pancreatitei acute și pancreatitei cronice. Încep a doua zi cu conferința cea mai dedicată și importantă legată de ceea ce înseamnă o unitate de pancreas. Se discută din ce în ce mai mult în Europa și SUA despre asemenea unități medicale. 

O asemenea unitate se bazează pe echipa multidisciplinară, dar nu numai. Trebuie să aibă niște piloni importanți, cel mai important fiind pilonul chirurgical. În afecțiunile pancreatice, fără un suport al chirurgiei lucrurile nu merg. O asemenea unitate trebuie să aibă și un puternic nucleu de cercetare", a explicat prof. dr. Cristian Gheorghe, medic primar gastroenterolog, la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL și DC News.

Vezi mai multe în VIDEO: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Tratament tumori benigne - Foto: Freepik @katemangostar @romeo22
EXCLUSIV
Tratamentul naturist pentru tumorile benigne. Dr. Ștefan Voiculescu: E mai bun decât cel hormonal sau chimic

Crossuri externe

pixel