Limfedemul, complicația îngrozitoare a cancerului de sân. Dr. Ștefan Voiculescu: Este cea mai de temut. Se umflă foarte mult

Limfedemul - Foto: Freepik @zakaria1854 @creativeart
EXCLUSIV
1 din 8 femei se va confrunta cu cancerul de sân în viața ei. Cancerul de sân nu mai este o sentință la moarte și nu mai este o boală care mutilează, iar medicul Ștefan Voiculescu ne-a explicat cum intervențiile chirurgicale avansate ajută la păstrarea fizicului pacientei și la gestionarea eficientă a bolii.

"1 femeie din 8 face cancer de sân pe parcursul vieții ei", ne-a spus medicul Ștefan Voiculescu.

Cancerul de sân este o afecțiune care sperie, în timp ce intervențiile chirurgicale sunt considerate mutilante. S-au făcut progrese considerabile în tratamentul și gestionarea cancerului de sân, iar operația poate fi limitată astfel încât să trateze cancerul fără să mai strice fizicul persoanei afectate. 

Totul depinde de medic, de tehnologia folosită și mai ales, depinde de pacient. 

Da, este o direcție de escaladare a chirurgiei atât în ceea ce privește chirurgia sânului cu cancer, cât și a axilei, a bazinului limfatic. În ambele situații avem avantaje.

În sân se sacrifica inutil foarte mult țesut sănătos al sânului. Putem să îl păstrăm într-o bună proporție din cazuri în condiții de siguranță oncologică.

În ceea ce privește axila pacientele erau mai puțin interesate. Dar noi, chirurgii, eram foarte interesați pentru că aici stau, de fapt și de drept, complicațiile îngrozitoare cum ar fi brațul gros sau limitarea mobilității brațului. Se umflă foarte mult mână. 

Limfedemul este complicația cea mai de temut a chirurgiei cancerului de sân, care depinde de mulți factori. Dar unul dintre cei importanți este amploarea chirurgiei axilare pentru a scoate ganglionii.

Și ăsta e un diagnostic, de fapt. 

Aici chirurgia are mult mai puțină valoare curativă, e mai mai mult diagnostic de stadializare ca să știm după aia ce tratamente mai facem.

Deci, vă dați seama că, pentru diagnostic, noi riscam niște complicații foarte serioase și acum există destul de multe tehnici prin care putem, în condiții de siguranță oncologică, să obținem limitarea acestei chirurgii.

Și facem asta și promovăm asta, deși există oarecare frână, uneori chiar din partea corpului medical, care a învățat că mai mult e mai sigur. În principiu, exact cât trebuie, e sigur, mai mult, înseamnă niște complicații în plus, fără niciun beneficiu și evident, mai puțin decât trebuie nu vrem, asta e sigur”, a declarat medicul Ștefan Voiculescu, medic primar Chirurgie generală, doctor în Științe Medicale și coordonatorul Academiei de Senologie din Centrul Oncologic SANADOR, pentru DC Medical, în emisiunea Academia de Sănătate.

Limfedemul este o afecțiune caracterizată prin acumularea de lichid limfatic în țesuturile corpului, ceea ce duce la umflarea extremităților, cel mai adesea a brațelor sau picioarelor.

Această condiție este frecvent asociată cu cancerul de sân, mai ales după intervențiile chirurgicale sau radioterapie, care pot afecta sistemul limfatic.

Cauzele limfedemului în cancerul de sân includ:

1. Intervenții chirurgicale

În timpul mastectomiei sau a lumpectomiei, ganglionii limfatici pot fi îndepărtați pentru a preveni răspândirea cancerului, lucru care poate perturba drenajul limfatic normal, ducând la acumularea de lichid.

2. Radioterapia

Tratamentul cu radiații pentru cancerul de sân poate afecta ganglionii limfatici și vasele limfatice, ducând la dezvoltarea limfedemului

3. Infecții

Pacienții cu cancer de sân pot fi mai predispuși la infecții din cauza sistemului imunitar slăbit, ceea ce poate agrava limfedemul.

Limfedemul se manifestă prin:

- umflarea vizibilă a brațului, în special pe partea afectată de intervenția chirurgicală

- senzație de greutate sau disconfort în zona umflată

- limitarea mișcării articulațiilor din zona afectată

- modificări ale pielii precum îngroșarea sau apariția unor pete.

Reține că limfedemul este o complicație frecventă în cazul cancerului de sân, dar poate fi gestionat eficient printr-o combinație de tratamente.

De aceea, este important ca pacientele să fie conștiente de riscurile asociate și să colaboreze cu echipa medicală pentru a dezvolta un plan de gestionare adaptat nevoilor lor.

Vezi emisiunea AICI:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel