Un psiholog rupe tăcerea despre autism: Oricare dintre noi am fi putut fi în acest scenariu. Nu este o alegere

autism - foto - freepik @ishalrashidgd1
"Autismul NU este o dizabilitate!". Mesajul puternic al psihologului Mădălina Stanca: autismul nu este o alegere și că oricare dintre noi am fi putut fi în acest scenariu.

Pe 2 Aprilie este marcată Ziua Internațională de conștientizare a autismului.

Într-o lume în care diferențele sunt adesea privite cu teamă, un psiholog rupe tăcerea și ne provoacă să vedem dincolo de diagnostic. Află ce înseamnă cu adevărat autismul și cum poți schimba viața unui copil doar prin acceptare!

Mădălina Stanca, psiholog, transmite un mesaj puternic: autismul nu este o dizabilitate, ci o abilitate atipică, care are nevoie de atenție, răbdare, iubire și, mai ales, de acceptare. În loc să izolăm, putem alege să integrăm. În loc să judecăm, putem alege să învățăm.

Pentru că lumea acestor copii este modelată de felul în care ne raportăm la ei – cu empatie, deschidere și conștientizare.

"Tulburarea de spectru autist (TSA) este cea mai frecventă afecțiune cronică a copilăriei zilelor noastre, iar ziua de 2 aprilie este prilejul care ne îndeamnă la înțelegere, toleranță, empatie, deschidere spre a vedea dincolo de acest diagnostic! 2 aprilie este Ziua Internațională de conștientizare a autismului și poate fi oportunitatea de a înțelege mai bine cauzele care generează specificitatea acestor copii.

Îmi susțin convingerea pe care o exprim și părinților care vin la Cabinetul de Psihologie și anume aceea că autismul nu ar trebui catalogat ca o dizabilitate, fiind o abilitate atipică, iar nevoile bazale de atenție, răbdare, îngrijire și iubire sunt aceleeași ca ale oricărui copil tipic.

Copiii cu TSA au nevoie de joacă, socializare, prieteni la fel precum ceilalți copii, iar cercetările din domeniu arată că implicarea și acceptarea firească a persoanelor din mediul de contact aduc rezultate bune în demersul terapeutic.

Invitația mea este să integrăm acest diagnostic, să acceptăm, să privim frumosul acestor copii care este exprimat prin atenția la detalii, creativitate, modul specific de a reacționa.

Lumea acestor copii este creată de modul cum noi ne raportăm la ei, îi acceptăm, îi integrăm, ne informăm corect și îi privim ca parte firească a lumii!

Trebuie să devenim conștienți că autismul nu este o alegere și că oricare dintre noi am fi putut fi în acest scenariu și că împreună, educându-ne atitudinea, putem aduce un plus atât în viețile noastre, cât și în ale lor!", spune Mădălina Stanca, într-o postare pe pagina de Facebook a SJU Târgu Jiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel