Nu mai dormiți cu telefonul aproape de cap sau în pat. Medicul Codruț Sarafoleanu avertizează: Evitați telefonul atunci când semnalul este mai slab

Telefon - Foto: Freepik @master1305 @shurkin_son@karlyukav
Copiii sunt cei mai expuși la efectele nocive ale telefonului mobil. Medicul ORL Codruț Sarafoleanu le atrage atenția părinților.

Copiii sunt cei mai expuși la efectele nocive cauzate de folosirea excesivă a telefonului mobil, ceea ce poate afecta negativ dezvoltarea cognitivă și socială, interferând cu capacitatea lor de concentrare și învățare.

Utilizarea prelungită a ecranelor poate duce la probleme de vedere, inclusiv oboseală oculară și miopie. De asemenea, expunerea la lumina albastră emisă de telefoane poate perturba somnul, afectând astfel rismul circadian al copiilor.

În plus, dependența de tehnologie poate limita activitățile fizice, contribuind la creșterea riscului de obezitate și alte probleme de sănătate.

Socializarea virtuală excesivă poate duce la izolare socială.

Părinții și educatorii trebuie să monitortizeze și să reglementeze utilizarea telefoanelor mobile pentru a proteja sănătatea și bunăstarea copiilor.

"Există tot felul de voci care spun că anumite tumori cerebrale ar putea avea etiologie legată de expunerea excesivă la telefon. Nu există încă nişte date concrete sau studii care să certifice acest lucru.

Copiii sunt cei mai expuşi şi undele radio pot favoriza, aici studiile sunt clare, apariţia neoplasmelor. Expunerile pot să aibă loc şi în timpul dezvoltării fetale, dacă mămica doarme cu tableta pe abdomen, sau chiar în copilăria timpurie, pentru că ştim foarte clar că chiar de la 2 ani copiii folosesc telefoanele şi tableta şi atunci e clar că pot să existe leziuni permanente ale creierului sau ale nervilor cranieni, care au impact mult mai mic la adulţi", a explicat prof. dr. Codruț Sarafoleanu, medic ORL, în cadrul unei dezbateri organizate de Academia de Ştiinţe Medicale.

Ce efecte negative are utilizarea telefoanelor

Unii copii și adolescenți pot experimenta simptome fizice din cauza utilizării excesive a telefonului, inclusiv periaode lungi în poziții care nu sunt bune pentru postură, potrivit Medical News Today. Aceste simptome pot include:

- oboseala ochilor

- dureri de cap

- dureri de gât

- dureri de spate.

Copiii și adolescenții pot neglija unele activități precum școala, sportul, hobby-urile. Pot neglija temele, treburile casnice sau alte obligații, ceea ce ar putea duce la:

- scăderea notelor

- incapacitatea de concentrare

- productivitatea.

Simptomele de sevraj includ:

- neliniște

- iritabilitate

- anxietate

- probleme cu somnul.

Mai mult, potrivit PubMed, expunerea oamenilor la lumina artificială și în special la lumina albastră influențează puternic ritmul circadian și somnul prin intermediul celulelor ganglionare retiniene (RGC) care conțin melanopsină.

Pentru diminuarea efectelor produse de statul excesiv pe telefon și expunerea exagerată la ecrane, medicul Codruț Sarafoleanu a recomandat ţinerea telefonului cât mai departe de corp, folosirea căştilor fără fir, dar şi reducerea conversaţiilor ca durată de timp.

"Ar fi ideal să nu dormim cu telefonul mobil la cap sau în pat.

Cât se poate, să folosim căştile fără fir, bineînţeles cu reducerea conversaţiilor ca durată de timp, să evităm telefonul mobil atunci când semnalul este mai slab.

Se pare că în momentul acela doza de unde electromagnetice este mai mare şi să alegem un dispozitiv cu o rată de absorbţie mai mică", a mai spus medicul Codruț Sarafoleanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Diferența dintre RMN și CT: ce trebuie să știi despre fiecare

Crossuri externe

pixel