Metodele folosite în chirurgia colorectală peste Ocean. Dr Liliana Bordeianou explică
27 noi 2020 / 15:12
Profesorul și medicul Liliana Bordeianou de la Universitatea Harvard a explicat, în emisiunea DC Medical, Academia de Sănătate, ce proceduri se folosesc în chirurgia colorectală peste Ocean.
Prof dr Liliana Bordeianou. Foto: Massachusetts General Hospital
EXCLUSIV

Liliana Bordeianou, profesor de Chirurgie la Universitatea Harvard și doctor la celebra unitate medicală Massachusetts General Hospital, din SUA, a explicat la emisiunea Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, care sunt tehnicile din Chirurgia colorectală în uz, din spitalele americane.

Aceasta spune că un chirurg colorectal care tratează cancerul poate efectua o procedură minimă, invazivă, endoscopică, pre-cancer cum e rezecția de polipi. Apoi, mai enumeră medicul Liliana Bordeinou, o altă intervenție chirurgicală e operația transanală pentru a rezeca foarte repede cancerul rectal, local, chiar și în zonele unde instrumentele nu ajung. ”Când vine vorba de chirurgie abdominală am putea oferi chirurgie laparoscopică și robotică; chirurgia robotică este rezervată pentru tumori din partea de jos a pelvisului. Toate aceste opțiuni chirurgicale fac domeniul atât interesant din punct de vedere tehnologic, cât și provocator din puncte de vedere intelectual”, consideră dr Bordeianou.

Potrivit acesteia, pentru un chirurg colorectal are nevoie azi de vaste cunoștinte medicale, chirurgicale, dar și abilități care să-i permită stăpânirea unei tehnologii care devine din ce în ce mai complexă. 

Întrebată de academicianul Irinel Popescu cine efectuează procedura de rezecție sub mucoasă - chirurgul sau gastroenterologul - , medicul Liliana Bordeianou a răspuns: ”depinde pe cine întrebi”. Irinel Popescu a mai precizat că procedura în sine presupune o muncă în echipă în care atât gastroeneterologii, cât și chirurgii își dispută această intervenție chirurgicală, și o efectuează când unii, când alții.


Ştiri RecomandateIti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri