Liliana Bordeianou, profesor la Harvard: nimeni nu decide singur tratamentul pacientului
26 noi 2020 / 16:00
Liliana Bordeianou, profesor de Chirurgie la Universitatea Harvard și doctorul la celebra unitate medicală Massachusetts General Hospital, a fost invitata ediției de săptămâna aceasta a emisiunii DC Medical, Academia de Sănătate, unde a vorbit despre echipa de medici care tratează pacienții cu cancer colorectal.
Medic  Foto: Pixabay
EXCLUSIV

Prof. dr. Liliana Bordeianou, profesor de Chirurgie la Universitatea Harvard și doctorul la celebra unitate medicală Massachusetts General Hospital, a vorbit la Academia de Sănătate despre faptul că pacienții cu cancer colorectal nu sunt tratați de un singur medic, ci de o echipă întreagă, din care fac parte medici din mai multe specializări. „Un pacient, în momentul de față, atunci când vine într-un spital pentru o anumită afecțiune – și aici vorbim de bolile colorectale - până la urmă se trezește în fața unei echipe de 5-6-7-8 specialiști, care toți vor participa la îngrijirea lui, începând cu partea de diagnostic și terminând cu partea de tratament. 
Nimeni nu mai poate decide singur ce trebuie să i se facă pacientului, ci în acele ședințe multidisciplinare la care participă întreaga echipă se va lua o decizie care va avea în vedere până la urmă și pașii următori. Bolnavul poate să înceapă un tratament medical și pe urmă să ajungă la chirurg sau la radioterapeut și pe urmă la chirurg, toți acești pași sunt stabiliți de la început de către întreaga echipă.” 

Medicul a mai subliniat importanța unui chirurg în echipa care îngrijește pacientul cu afecțiuni colorectale.  „Sunt studii  - eu vorbesc din punctul de vedere al chirurgului – care au arătat că atunci când decizia întregului plan de tratament e luată de la început, bolnavii ajung la chirurgie mult mai des, decât dacă la discuția inițială nu e prezent și un chirurg, în echipa multidisciplinară. Asta e valabil mai ales în cazul cancerului colorectal cu metastaze hepatice. Dacă nu e un chirurg prezent, mai ales un chirurg hepato-biliar, de data asta, la discuția inițială, mulți din bolnavii aceștia nu mai ajung se beneficieze de tratamentul de care ar putea beneficia. Deci e o muncă în echipă”, a conchis Irinel Popescu.


Ştiri Recomandate

Conf univ dr Diana Loreta Paun. Foto: Facebook
EXCLUSIV
Diana Păun: campania de vaccinare anti-COVID este un succes
DEXAMETHASONUM - prospect
Vaccinarea. Foto: Pixabay
EXCLUSIV
DEZBATERE ONLINE: „Vaccinarea, prezent și viitor”
EPTIFIBATIDUM - prospect
Peste 900.000 de români, vaccinați împotriva COVID
Măștile românești, sigure și de calitate
OXYCODONUM - prospect


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri