În cât timp se vindecă infecțiile cu HPV. Dr. Ciprian Cristescu: Ajung să facă leziuni pe col și cancer

hpv - FOTO: Freepik@Deep AI Generation
EXCLUSIV
Infecțiile cu HPV pot cauza probleme medicale serioase. În cât timp se vindecă aceste infecții și ce consecințe au dacă sunt netratate.

Infecțiile cu HPV (papilomavirusul uman) pot avea evoluții diferite în funcție de fiecare persoană și de tipul de HPV implicat. Dr. Ciprian Cristescu, medic primar Obstetrică și Ginecologie, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL mecanismele complexe prin care vaccinul anti-HPV acționează pentru a preveni infecțiile cu HPV.

Vaccinul activează un răspuns imun adaptativ, stimulând producția de anticorpi care recunosc și blochează ADN-ul viral al HPV înainte ca acesta să poată infecta celulele sănătoase.

"Vaccinul secretă niște anticorpi care se lipesc exact unde ar trebui să vină ADN-ul viral, HPV-ul care e prezent, ci previne următoarele infecții. La 95% din femeile care au HPV, dacă au imunitatea bună se vindecă spontan, într-un an jumătate-doi. Vaccinul are o protecție bună", a explicat dr. Ciprian Cristescu, medic primar Obstetrică Ginecologie, în exclusivitate la DC MEDICAL.

Vezi și: Problema alarmantă de sănătate a adolescentelor. Dr. Ciprian Cristescu: Nici măcar buletin nu au

Infecția cu HPV, riscuri

Unele infecții pot persista pe termen lung sau pot duce la complicații precum leziuni cervicale sau alte afecțiuni asociate, de aceea monitorizarea regulată și îngrijirea medicală sunt esențiale în cazul infecțiilor persistente sau când există suspiciune de leziuni.

"Numai 5% din femeile care au HPV vor ajunge să facă leziuni pe col și cancer", a mai explicat dr. Ciprian Cristescu, în exclusivitate la DC MEDICAL.

Vezi și: Cea mai frecventă afecțiune care trimite femeile la ginecolog. Dr. Ciprian Cristescu: Este foarte avantajos. Se vede. Nu trebuie analiză imagistică

Ce trebuie să știi despre vaccinul anti-HPV

Infecția cu HPV - FOTO: Freepik

Vaccinul HPV oferă o protecție semnificativă împotriva acestor riscuri, reducând considerabil probabilitatea de a dezvolta complicații grave în viitor.

Vaccinul împotriva HPV este conceput pentru a stimula sistemul imunitar al unei persoane pentru a produce anticorpi care să ofere protecție împotriva infecțiilor cu HPV. Eficacitatea sa este bine demonstrată în prevenirea infecțiilor cu tulpinile de HPV incluse în vaccin.

Există mai multe tulpini de HPV, dintre care unele sunt considerate cu risc scăzut (cauzând veruci genitale) și altele cu risc crescut (asociate cu cancerul cervical și alte cancere genitale). Vaccinurile HPV acoperă de obicei cele mai comune tulpini cu risc crescut, cum ar fi HPV tipurile 16 și 18.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel