Hepatocarcinomul, tratament. Acad. prof. dr. Irinel Popescu: Riscul de recidivă e destul de mare

hepatocarcinom - FOTO: Freepik@vecstock
EXCLUSIV
Acest cancer are șanse mari de a recivida. Ghidurile nu prevăd chimioterapia ca tratament adjuvant.

Vezi și: Chimioterapia, asociată cu riscuri cardiovasculare crescute. Vizați, pacienții oncologici în vârstă

Hepatocarcinomul, o formă gravă de cancer hepatic, continuă să prezinte provocări majore în gestionarea sa. Recent, au apărut tehnici inovatoare, precum radioembolizarea, care oferă pacienților o alternativă la intervențiile chirurgicale tradiționale, permițând îndepărtarea tumorii din interior fără tăieturi.

Îndepărtarea tumorii din interior

Jurnalistul Val Vâlcu a adus în atenție, în cadrul emisiunii Academia de Sănătate de la DC MEDICAL și DC News, o abordare inovatoare care oferă speranță pacienților. Aceasta constă în îndepărtarea tumorii din interior, fără a necesita intervenții chirurgicale invazive. Această tehnică este posibilă datorită unor configurații specifice ale sistemului arterial, permițând tratamente mai puțin traumatizante.

"La o parte din pacienții cu hepatocarcinom, cei care au o anumită configurație a sistemului arterial care permite acest lucru, în locul operației, în locul chirurgiei, fără tăietură se poate obține același lucru. Se îndepărtează tumoarea, din interior", a spus jurnalistul Val Vâlcu, la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL și DC News.

Vezi și: Substanțele chimice din ambalajele alimentare, identificate în corpul uman. Sunt asociate cu diferite probleme de sănătate

Hepatocarcinom - FOTO: Freepik@bugphai

Chimioterapia, neinclusă în ghiduri

Acad. prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate de la DC MEDICAL și DC News, a subliniat că, în prezent, ghidurile medicale nu includ chimioterapia ca opțiune de tratament după intervențiile chirurgicale sau procedeele minim invazive.

Această absență se datorează lipsei de dovezi concludente care să susțină eficiența chimioterapiei în cazul hepatocarcinomului, ceea ce amplifică temerile legate de riscurile de recidivă.

"Ghidurile actuale nu prevăd după îndepărtarea unei tumori maligne, fie chirurgical, fie prin astfel de procedee (radioembolizare –n.r.). În hepatocarcinom nu s-a dovedit eficiența tratamentului adjuvant (al chimioterapiei –n.r.), ca atare nu este inclus în ghiduri. Uneori ne simțim puțin descoperiți pentru că riscul de recidivă la hepatocarcinom e destul de mare. Chiar la acest pacient, nodulul a recidivat de câteva ori până să ajungem la radioembolizare și a fost operat de fiecare dată", a explicat acad. prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.

Vezi și: Antidepresivele, impact major asupra creierului. Stimulează funcțiile cognitive

Hepatocarcinomul, ce este

Carcinomul hepatocelular (HCC) este cea mai comună formă de cancer hepatic. Este un cancer agresiv (cu creștere rapidă) care apare cel mai frecvent la persoanele cu boli hepatice avansate, cum ar fi ciroza hepatică.

Din ce în ce mai mulți pacienți diagnosticați cu HCC au o afecțiune hepatică care, uneori, duce la ciroză, numită boală hepatică cu steatoză asociată disfuncției metabolice (MASLD).

La început, carcinomul hepatocelular crește lent. Chirurgia pentru îndepărtarea tumorii sau un transplant de ficat pot trata HCC în stadiile sale incipiente. Însă, majoritatea persoanelor nu află că au HCC până când acesta este avansat și se răspândește mai repede. În cele din urmă, poate duce la insuficiență hepatică. În acest stadiu, HCC este dificil de tratat de către medici.

HCC reprezintă aproximativ 85% până la 90% din toate cancerele hepatice primare. "Primar" înseamnă că cancerul își are originea în ficat (spre deosebire de cancerul metastatic, care se răspândește la ficat din alte zone ale corpului). Este al șaselea cel mai comun tip de diagnostic de cancer și a treia cauză principală de decese legate de cancer.

HCC este de două până la trei ori mai comun la bărbați. Cei mai mulți dintre pacienții diagnosticați au 60 de ani sau mai mult, potrivit Cleveland Clinic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel