Eczema dishidrotică: simptome și tratament. Stresul, unul dintre factorii de risc

eczema dishidrotica. FOTO: Freepik @marinademidiuk
Afecțiunea dermatologică ce poate fi provocată de stres, dar și de vremea caldă și umedă.

Dishidroza este o afecțiune cutanată, dureroasă, care se caracterizează printr-o erupție cu vezicule, ce apar în mod deosebit pe mâini, și arareori și pe picioare. Această afecțiune, cunoscută și sub numele de eczemă dishidrotică, nu are un tratament specific, veziculele pot apărea și dispărea în timp, însă perioada în care acestea sunt prezente pe suprafața corpului induce durere pacientului, precum și o stare de nervozitate.

Care sunt simptomele eczemei dishidrotice

Acestă afecțiune se manifestă prin apariția unor mici vezicule, pline cu lichid, care dau o senzație puternică de mâncărime. Veziculele apar, de obicei, în grupuri, având câteva semne care ”anunțătoare” ale apariției:

- mâncărime sau o durere ca de arsură înainte de apariția veziculelor

- bubițe pe marginile degetelor de la mâini și de la picioare, pe palme și pe tălpi

- piele roșie, crăpată

- piele transpirată în jurul veziculelor

- unghii care se îngroașă și își schimbă culoarea.

Veziculele pot fi prezente pentru 2-3 săptămâni, după care dispar, însă pielea de dedesubt se menține roșie și sensibilă o mai lungă perioadă de timp.

Eczema poate fi în două forme: ușoară sau severă. În cazul unei eczeme dishidrotice severe, cu manifestare la nivelul tălpilor, veziculele pot face deplasarea dificilă, în timp ce eczemele de la nivelul mâinilor pot pune probleme în privința activităților casnice, precum gătitul sau spălatul vaselor.

O situație mai puțin plăcută este cea în care respectivele vezicule se infectează, mai ales după un scărpinat agresiv. Semnele unei infecții la nivelul veziculelor includ:

- durere

- umflături

- crustă

- puroi în vezicule.

Care sunt cauzele apariției eczemei dishidrotice

Medicii nu sunt siguri care sunt cauzele eczemei dishidrotice. Afectează mai ales adulții cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani și este de două ori mai frecventă la femei decât la bărbați. Este mai probabil să o aveți dacă aveți alergii, cum ar fi febra fânului, un istoric familial de eczemă dishidrotică sau alte forme de eczeme. 

Mai multe lucruri pot declanșa eczema dishidrotică, inclusiv:

- stresul

- contactul cu metale precum nichel, cobalt sau săruri de crom la locul de muncă sau de la obiecte precum bijuteriile de lux

- mâinile și picioarele transpirate sau umede

- vremea caldă și umedă

- infecția cu HIV

- anumite tratamente pentru un sistem imunitar slab (imunoglobulină)

- alergii sezoniere.

De menționat că aproximativ jumătate dintre persoanele cu eczemă dishidrotică au și alte tipuri de eczeme, cum ar fi dermatita de contact și dermatita atopică.

Această afecțiune nu este contagioasă, astfel că nu trebuie să stați cu teama că o puteți lua prin atingerea cuiva care o are.

Factorii de risc

Alergiile și persoanele afectate de stres au un risc crescut pentru dezvoltarea acestei afecțiuni. De asemenea, expunerea este mare și în cazul celor care au în familie persoane cu dishidroză sau dacă au avut dermatită atopică. 

Sensibilitatea cutanată și infecțiile pielii sunt alți factori de risc pentru apariția dishidrozei.

Un alt aspect de luat în considerare este cel privind sensibilitatea cutanată la schimbarea anotimpurilor, atât de la vară la iarnă, cât și invers, notează WebMD

Diagnosticarea și tratamentul eczemei dishidrotice

Diagnosticarea acestei afecțiuni trebuie făcută de către medicul dermatolog, după consultație, neexistând nicio analiză de laborator care să poată confirma această afecțiune cutanată.

Astfel, după examinarea mâinilor, picioarelor și a unghiilor, medicul, dacă este cazul, vă poate sugera teste pentru excluderea altor afecțiuni cu simptome similare, ca de exemplu ”piciorul atletului”, dar și un consult la un specialist în alergologie, pentru a vedea dacă există alergie la nichel ori alt metal.

Cât privește tratamentul, acesta este doar pentru reducerea simptomelor, nu pentru a cauzei în sine. Medicul vă poate prescrie un unguent ori o cremă cu un steroid, pentru a reduce umflăturile și pentru a vă ajuta să scăpați de vezicule.

În cazul în care unguentele nu funcționează, iar eczemele persistă, ar putea fi nevoie să folosiți:

- terapia cu lumină ultravioletă, care vă va curăța pielea;

- toxina botulinică. Injecțiile cu botox vă vor împiedica mâinile și picioarele să mai transpire și astfel se poate reduce riscul de a se declanșa veziculele;

- medicamente care vă încetinesc sistemul imunitar, eficiente în cazul în care nu doriți să luați medicamente cu steroizi.

- drenarea veziculelor. Această operațiune poate fi realizată de către medicul dermatolog. În cazul în care încercați acest lucru acasă, singur, există riscul să înrăutățiți situația.

Sfaturi pentru a controla veziculele

Iată și câteva sfaturi pentru a ține sub control veziculele de pe mâini și picioare:

- spălați-vă mâinile și picioarele în fiecare zi, folosind apă călduță și un săpun blând, fără parfum;

- scoateți-vă inelele înainte de a vă spăla pe mâini, astfel evitați ca umezeala să rămână blocată sub acestea și să provoace apariția mai multor bășicuțe;

2. -imagine fara descriere- (eczema-hands-woman-applying-ointment-creams-treatment-eczema-psoriasis-other-skin-diseases-skin-problem-concept_90312400.jpg)

- purtați mănuși cu interior de bumbac atunci când spălați vasele;

- hidratați-vă cu o cremă după ce faceți duș;

- pe vreme uscată folosiți un umidificator pentru a evita crăparea pielii;

- în cazul în care sunteți alergic/ă la nichel sau cobalt, evitați produsele ce conțin aceste metale. Nichelul se găsește în ciocolată, broccoli, legume și nuci, în timp ce cobaltul este prezent în crustacee, ficat, nuci, sfeclă, varză și ciocolată.

Vezi și: Transpirația excesivă și tratarea ei. Medic: Rezultatul este foarte bun, menținut pentru un an

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel