Dupixent, tratamentul aprobat de Comisia Europeană pentru BPOC

bpoc - FOTO: Freepik@robertzglenicki
Acest tratament pentru BPOC este eficient în cazul pacienților în cazul cărora nu funcționează medicamentele inhalate standard.

Sanofi și partenerul său Regeneron au obținut miercuri aprobarea Uniunii Europene pentru utilizarea extinsă a injecției lor Dupixent în rândul pacienților cu o boală pulmonară cronică, un caz rar în care UE a aprobat un medicament mai rapid decât Statele Unite, transmite Reuters.

Comisia Europeană a aprobat Dupixent pentru tratamentul bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC) la pacienții în cazul cărora nu funcționează medicamentele inhalate standard, a declarat Sanofi într-un comunicat, în urma unei recomandări făcute de Agenția Europeană a Medicamentului la sfârșitul lunii mai.

În schimb, Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite (FDA) a amânat termenul limită pentru revizuirea Dupixent în tratamentul BPOC cu trei luni până la 27 septembrie, cerând date suplimentare de eficacitate.

Sanofi, producătorul francez de medicamente, a declarat în aprilie că estimează o populație țintă eligibilă pentru tratament cu acest medicament de aproximativ 300.000 de pacienți doar în SUA.

În Europa, decizia finală este luată de Comisia Europeană, care de obicei urmează ghidajul EMA. Medicamentul este deja aprobat în multe țări pentru diverse condiții legate de sistemul imunitar, cum ar fi astmul și eczema.

Sanofi a raportat venituri de 10,7 miliarde de euro în 2023 din vânzările de Dupixent, inclusiv cota parte a Regeneron, și a prognozat aproximativ 13 miliarde de euro pentru acest an.

Vezi și: FDA a aprobat Donanemab pentru pacienții cu Alzheimer. Cum funcționează

BPOC, denumită și plămânul fumătorilor

BPOC - FOTO: Freepik@yametseii

Boala debilitantă este cunoscută și sub numele de "plămânul fumătorilor", deoarece afectează în primul rând fumătorii de țigări în țările occidentale. Boala potențial mortală, care cauzează restricționarea fluxului de aer și probleme respiratorii, afectează aproape 16 milioane de adulți în SUA și peste 35 de milioane de persoane în Europa, conform datelor guvernamentale.

Este adesea asociată cu expunerea îndelungată la substanțe nocive, cum ar fi fumul de țigară, poluarea aerului, vapori chimici sau praful industrial.

Principalele caracteristici ale BPOC includ:

Obstrucție respiratorie: Pacienții cu BPOC experimentează dificultăți în expirare din cauza îngustării permanente a căilor respiratorii, ceea ce duce la senzația de sufocare și scăderea capacitații pulmonare.

Inflamație cronică: Inflamația persistentă în căile respiratorii este centrală în patogeneza bolii, contribuind la deteriorarea progresivă a țesutului pulmonar și la simptomele caracteristice.

Vezi și: Ce riști dacă stai prea mult pe scaun. Intervalul la care trebuie să te ridici. Dr. Ovidiu Grămescu: E o poziție vicioasă

BPOC, simptome și factori de risc

Printre simptomele comune se numără tusea persistentă, secreții abundente de mucus, dificultăți în respirație (dispnee) în special la efort, și uneori chiar la repaus în stadiile avansate ale bolii.

Principalul factor de risc pentru BPOC este fumatul activ sau pasiv. Alți factori includ expunerea la poluanți atmosferici, predispoziția genetică și istoricul de afecțiuni respiratorii.

BPOC, diagnostic și prognostic

Diagnosticul BPOC se bazează pe simptomele clinice, istoricul medical și teste funcționale respiratorii. Tratamentul include măsuri de reducere a expunerii la factorii de risc, medicamente pentru a ameliora simptomele și pentru a reduce inflamația (cum ar fi bronhodilatatoarele și corticosteroizii), precum și programe de reabilitare pulmonară pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacienților.

BPOC poate duce la complicații severe cum ar fi insuficiența respiratorie, pneumonii recurente și afectarea calității vieții. Prognosticul depinde de severitatea bolii, aderarea la tratament și gestionarea factorilor de risc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel