Ce tipuri de muzică te ajută să...
Șeful Direcției de Sănătate Publică (DSP) Harghita, dr. Tar Gyongyi, a declarat, pentru Agerpres, că stocurile de imunoglobulină antirabică de care dispuneau spitalele s-au terminat, motiv pentru care toate unitățile medicale au fost atenționate să facă achiziții în acest sens, întrucât comportamentul animalelor sălbatice s-a modificat, iar primele atacuri au loc mult mai devreme decât în anii precedenți.
Dr. Tar Gyongyi a precizat că aceasta este o atenționare „ieșită din comun", care nu face parte din rutina din fiecare an.
„S-a cam terminat stocul și spitalele trebuie să-și achiziționeze. E o atenționare ieșită din comun, nu e rutina de fiecare an. Bănuiesc că și-au făcut achizițiile (nr: spitalele) în rutina din anii anteriori și și-au lăsat o perioadă de respiro, pentru că, de obicei, primăvara încep mușcăturile de animale. Dar, iată că s-a întâmplat acest caz care ne-a atras atenția că s-a schimbat și comportamentul animalelor, deci trebuie să fim vigilenți și să facă achiziții pe imunoglobulină antirabică”, a precizat șefa DSP Harghita.
Aceasta a explicat că imunoglobulina antirabică nu este un vaccin obligatoriu în programul de vaccinare, nu este distribuit de DSP, ci trebuie achiziționat de spitale.
Potrivit sursei citate, imunoglobulina antirabică se administrează în caz de iminență de rabie, spre exemplu dacă cineva este mușcat de un câine care ar putea fi turbat, sau de un animal sălbatic, cum ar fi ursul.
Primul caz de atac de urs din acest an, în Harghita, a avut loc în data de 6 ianuarie, în zona Cristuru Secuiesc, un urs atacând un grup de bărbați din Ungaria, aflați la o partidă de vânătoare autorizată la mistreți și rănindu-l pe unul dintre ei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Ce tipuri de muzică te ajută să...
Masca de cacao poate estompa ridurile...
Cum sunt repartizați pacienții cu...
Gripa poate afecta orice categorie de...
Cheia pentru sănătate o deținem cu...
De ce nu este bine să luați...