Dr Răzvan Iacob: rolul terapiilor celulare în îmbunătățirea funcției organelor

Celulele umane. FOTO: pexels.com
EXCLUSIV
Dr Răzvan Iacob, medic primar gastroenterolog, a explicat, la Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, cum funcționează medicina regenerativă și care este rolul terapiilor celulare în însănătoșirea organismului.

Dr Răzvan Iacob, medic primar gastroenterologie de la Centrul de gastroenterologie și hepatologie al Institutului Clinic Fudeni, doctor în medicină și șef de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila București, a vorbit luni, 11 noiembrie la emisiunea Academia de Sănătate despre medicina regenerativă.

"Domeniul terapiilor celulare este un domeniu care a cunoscut o dezvoltare deosebită în ultimii ani și a mers în paralele cu progresele tehnologice care au fost făcute în domeniul medicinii de laborator", afirmă specialistul.

Terapie celulară înseamnă utilizarea celulelor în scop terapeutic pentru reconstituirea sau corectarea funcției unui organ care este alterată, iar din prisma medicinii regenerative - stimularea regenerării organului vizat.

"E un domeniu în continuare supus la multiple controverse din punct de vedere etic care au pornit de la conceptul de celulă stem embrionară. La ora actuală, aceste controverse sunt pe cale de a fi minimizate datorită apariției așa-ziselor celule pluripotente induse. Este un concept nou pentru care s-a luat și Premiul Nobel. (...) Este conceptul care a arătat că o celulă terminală diferențiată își poate schimba fenotipul in vitro și poate fi convertită la o celulă asemănătoare celulei stem embrionare pe care ulterior o poți diferenția pe diferite linii celulare și îi poți conferi un nou fenotip", continuă explicația dr Răzvan Iacob.

Iar aceste lucruri descrise de medic se fac prin metode de laborator bine standardizate. "Și la ora actuală (n. r. terapia celulară) stă la baza generării liniilor celulare pentru medicina personalizată – element de noutate cel mai mare cu care ne confruntăm în domeniul medicinii regenerative și al terapiilor celulare", adaugă dr Răzvan Iacob.

În ce privește partea practică a acestei terapii - aplicațiile clinice - , aplicația cea mai practică pentru transplantul celular se află în domeniul hematologiei. Pe liniile celulare se pot face studii legat de efectul unor medicamente. "Medicina personalizată deschide perspectiva corectării in vitro a deficitelor, defectelor genetice care stau la baza bolilor metabolice", mai precizează specialistul.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel