Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Dr Cornelia Bala: tulburările respiratorii specifice obezității, efecte grave în COVID-19
07 mai, 21:52
Dr. Cornelia Bala, președintele Asociației Române de Educație în Diabet, a explicat la Academia de Sănătate care este legătura dintre obezitate și riscul de a face forme grave a bolii COVID-19 sau chiar deces.
Obezitate
EXCLUSIV

Dr. Cornelia Bala, președintele Asociației Române de Educație în Diabet, a fost unul dintre invitații la emisiunea Academia de Sănătate, găzduită de academicianul Irinel Popescu și difuzată de DC Medical și DC News. Ea a explicat de ce pacienții cu obezitate au un risc mai mare de a dezvolta formele grave ale bolii COVID-19, precum și de ce aceste informații au apărut mai târziu, fiind cunoscut că diabetul a fost asociat mai devreme cu riscul acestor forme grave ale bolii.

„Interesul pentru obezitate în COVID a venit mai târziu, dar e în momentul de față de mare anvergură. Datele legate de riscurile complicațiilor acestei infecții la persoanele cu obezitate au venit ceva mai târziu decât datele despre diabet, unul din motive fiind faptul că, în situații de urgență, probabil că lumea medicală nu neapărat s-a gândit să înregisterze cu mare precizie parametrii antropometrici, greutatea, înălțimea, pacientului, astfel încât, ulterior, să putem să calculăm IMC, și să stabilim aceste corelații și datele cele mai recente se bazează mai degrabă pe modul în care medicii au apreciat subiectiv, cumva, prezența sau nu a obezității. Deci încă ne aflăm în faza care legat de obezitate este nevoie de multă cercetare”, a spus ea în cadrul emisiunii.

Pe de altă parte, mai explică medicul, obezitatea severă, cu indice de masă corporală (IMC) de peste 40 (kg/mp) a fost recunoscută printre factorii de risc asociați cu o formă a bolii COVID-19 și cu decesul din această cauză. „Ca și explicații, sigur o persoană cu obezitate are multe alte comorbidități, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, bolile pulmonare cronice, astfel încât efectul acestor patologii pot să explice parțial această legătură. Dar, totuși, s-a constatat că dincolo de toate aceste comorbidități există și o contribuție în sine a execesului de greutate, care are impact asupra unor rezultate mai puțin favoriabile și s-a estimat riscul de deces provocat  de COVID cam cu 33% mai mare la persoanele care prezintă orice grad de obezitate, față de cele normoponderale. Ceea ce, evident, confirmă că este o legătură directă, iar explicația care s-a găsit deocamdată, sau cea mai plauzibilă, este existența acestor tulburări respiratorii, care sunt binecunoscute la persoanele cu obezitate. În cadrul colectivului nostru, destul de mulți ani ne-a preocupat din punct de vedere științific prezența tulburărilor de somn, tulburărilor respitatorii, la persoanele cu diabet și obezitate și se pare că aceasta este explicația adusă în prim plan care ar putea să facă legătura între obezitate și riscul unor complicații, forme mai severe și penumopatiilor, până la urmă, la pacienții care prezintă covid și obezitate”, a mai spus ea.


Ştiri Recomandate

LASIK - când e utilă intervenția de corectare a vederii
Mărturiile unui medic care s-a vindecat de COVID-19: încă se reface la trei luni de la vindecare
Probioticele. Cinci beneficii esențiale pentru sănătate
Fostul senator Dan Tătaru, mort de COVID-19: avea 51 de ani
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri