Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Dr. Cornelia Bala, președintele Asociației Române de Educație în Diabet, a fost unul dintre invitații la emisiunea Academia de Sănătate, găzduită de academicianul Irinel Popescu și difuzată de DC Medical și DC News. Ea a explicat de ce pacienții cu obezitate au un risc mai mare de a dezvolta formele grave ale bolii COVID-19, precum și de ce aceste informații au apărut mai târziu, fiind cunoscut că diabetul a fost asociat mai devreme cu riscul acestor forme grave ale bolii.
„Interesul pentru obezitate în COVID a venit mai târziu, dar e în momentul de față de mare anvergură. Datele legate de riscurile complicațiilor acestei infecții la persoanele cu obezitate au venit ceva mai târziu decât datele despre diabet, unul din motive fiind faptul că, în situații de urgență, probabil că lumea medicală nu neapărat s-a gândit să înregisterze cu mare precizie parametrii antropometrici, greutatea, înălțimea, pacientului, astfel încât, ulterior, să putem să calculăm IMC, și să stabilim aceste corelații și datele cele mai recente se bazează mai degrabă pe modul în care medicii au apreciat subiectiv, cumva, prezența sau nu a obezității. Deci încă ne aflăm în faza care legat de obezitate este nevoie de multă cercetare”, a spus ea în cadrul emisiunii.
Pe de altă parte, mai explică medicul, obezitatea severă, cu indice de masă corporală (IMC) de peste 40 (kg/mp) a fost recunoscută printre factorii de risc asociați cu o formă a bolii COVID-19 și cu decesul din această cauză. „Ca și explicații, sigur o persoană cu obezitate are multe alte comorbidități, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, bolile pulmonare cronice, astfel încât efectul acestor patologii pot să explice parțial această legătură. Dar, totuși, s-a constatat că dincolo de toate aceste comorbidități există și o contribuție în sine a execesului de greutate, care are impact asupra unor rezultate mai puțin favoriabile și s-a estimat riscul de deces provocat de COVID cam cu 33% mai mare la persoanele care prezintă orice grad de obezitate, față de cele normoponderale. Ceea ce, evident, confirmă că este o legătură directă, iar explicația care s-a găsit deocamdată, sau cea mai plauzibilă, este existența acestor tulburări respiratorii, care sunt binecunoscute la persoanele cu obezitate. În cadrul colectivului nostru, destul de mulți ani ne-a preocupat din punct de vedere științific prezența tulburărilor de somn, tulburărilor respitatorii, la persoanele cu diabet și obezitate și se pare că aceasta este explicația adusă în prim plan care ar putea să facă legătura între obezitate și riscul unor complicații, forme mai severe și penumopatiilor, până la urmă, la pacienții care prezintă covid și obezitate”, a mai spus ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...