Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Diabetici: cum este influențată circulația sângelui de hiperglicemie, explică dr. Simona Carniciu
09 iul, 21:14
Dr. Simona Carniciu a explicat la Academia de Sănătate de ce, pacienții diabetici, au o sensibilitate mai mare în fața infecțiilor, mai ales în contextul pandemiei de  COVID-19. Pe lângă afectarea fibrelor nervoase, circulația sângelui este afectată.
Vase de sânge  Foto: University College London
EXCLUSIV

Dr. Simona Carniciu, invitată la Academia de sănătate, a explicat în ce constă, de fapt, sensibilitatea diabeticilor în fața infecțiilor, mai ales în contextul pandemiei de COVID-19. Potrivit ei, pe lângă afectarea fibrei nervoase, care deteriorează transmiterea semnalelor către creier despre existența unor agenți patogeni în organism, la diabetici este afectată și circulația sângelui din cauza hiperglicemiei, motiv pentru care diabeticii sunt, în general, mai predispuși la infecții de orice fel. Cu atât mai mult, în această perioadă, mai ales având în vedere că numărul cazurilor de infecții crește la noi în țară, diabeticii trebuie să fie foarte atenți să mențină glicemia sub control.

Dr. Simona Carniciu, medic specialist în diabet și boli de nutriție de la Centrul de cercetare, diagnostic și tratament în diabet și boli de nutriție Corposana, a explicat la Academia de Sănătate cum le este influențată capacitatea organismului de a se apăra în fața infecțiilor, pacienților cu diabet. De asemenea, în contextul pandemiei de COVID-19, aceștia sunt mai expuși infecției. „Hperglicemia în special hiperglicemia postprandială - acea  glicemie care crește pe parcursul zilei după momentul în care se ia o masă - acea glicemie, cu cât durata este mai mare, cu atât face mai multe ravagii, în special în sistemul venos și arterial: deci circulația. Și, dacă circulația este afectată, cu siguranță că pacientul respectiv nu are aceeași capacitate de a se apăra împotriva unui patogen  nu doar de COVID-19, ci se întâmplă la orice patogen. S-a observat că orice răceală, orice infecție, dacă este la picior - în cazul unui picior diabetic sau orice alt tip de rană care nu se vindecă și este infectată - evoluția este mult mai nefastă la un pacient diabetic, decât dacă aceste probleme apar la un pacient care nu este diabetic. Deci sunt lucruri simple, lucruri logice, numai dacă ne gândim ce vascularizație are plămânul, ne putem imagina ce impact important poate să aibă o afectare vasculară la nivelul plămânilor. Nu mai vorbim de încărcătura metabolică din cazul unui pacient obez. S-a observat foarte clar că aceștia au avut o evoluție mult mai nefastă, cu afectare pulmonară mult mai mare, de aceea este lesne de înțeles că trebuie să facem ceva în privința aceasta, să educăm, în primul rând, mai mult, să se încerce pe cât este posibil populația să nu mai ajungă la kilograme mult peste cele normale și, în al doilea rând, să controleze foarte eficient o boală, atunci când o are: indiferent că este obezitate, diabet sau orice altceva”, a explicat medicul.

Descoperiți mai multe detalii în materialul video atașat


Ştiri Recomandate

Alimentele care nu s-au scumpit în pandemie
Știrile zilei
EXCLUSIV
Femeie slabă
EXCLUSIV
COVID-19. BILANȚUL zilei: 1.415 noi cazuri de infectări
ANPC: Gel de mâini PERICULOS în comerț. Este TOXIC!
Efectele secundare ale înotului. Ce boli poți dezvolta
EXCLUSIV
Stresul și furia pot exacerba insuficiența cardiacă
10 modalități de a reduce aportul de sare
Spray nazal care împiedică infectarea cu coronavirus
Alergia la ciuperci. Cum recunoști simptomele
Diabetul de tip 2, primele semnale de alarmă. Ce să nu ignori
Prof.dr. Doina Azoicăi
EXCLUSIV
Dureri de cap: șapte motive pentru care pot apărea
RECORD de infectări COVID-19. 1.454 noi cazuri
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri