De ce trebuie să ne cumpărăm încălțămintea seara. Tarek Nazer: Apar probleme

de ce trebuie sa ne cumparam incaltamintea seara - FOTO: Freepik@undrey
De ce trebuie să ne cumpărăm încălțămintea seara și cum ne ajută acest lucru.

De ce trebuie să ne cumpărăm încălțămintea seara. Medicii ortopezi vin cu recomandări în ceea ce privește achiziționarea încălțămintei. Atunci când ne cumpărăm încălțămintea trebuie să fim atenți la câteva aspecte. Dr. Tarek Nazer, medic ortoped a explicat cum ne afectează o încălțăminte nepotrivită.

”Unul dintre motive este o încălțăminte neconfortabilă sau neadecvată. Atunci când mergem să cumpărăm o încălțăminte nouă, trebuie să o alegem astfel încât să fie confortabilă. Trebuie să arate și bine, dar trebuie să fie neaparat confortabilă.

Zona de frecare între o încălțăminte care este mai îngustă sau mai mică și pielea din anumite zone de sprijin creează o frecare continuă, în puncte de sprijin și apar bătăturile.

Vezi și: Regele Charles, diagnostice. Cele 3 boli de care nu a știut nimeni: Voi servi țara pe tot timpul rămas pe care Dumnezeu mi-l va acorda

În unele cazuri pot apărea și ulcerații, adică bătături, o îngroșare a pielii, ușor zona respectivă devine mai roșie și apoi apare o ulcerație, mai ales dacă suferim și de alte boli, cum ar fi diabetul zaharat. Trebuie să avem grijă.

Mai sunt și alți factori care favorizează apariția bătăturilor, cum ar fi statul mult în picioare, dacă avem o muncă care implică stat în picioare, ridicat greutăți sau mers mult timp, trebuie neaparat să avem încălțăminte comodă. Dacă avem obezitate, kilograme în plus, pune presiune mai mare pe picior și favorizează apariția unei bătături.

Apar problemele la nivelul degetelor, monturi, hallux valvus, degete în ciocan sau degete în gheară, creem zone de presiune, iar în timp apar bătături și ulcerații”, a explicat dr. Tarek Nazer, medic ortoped, la Antena 3 CNN.

Vezi și: Fisura anală, afecțiune des întâlnită. Semnalul de alarmă care indică un cancer anal. Alte patru boli grave din cauza cărora apar fisurile anale

Mituri despre materialele din care este confecționată încălțămintea

”La încălțămintea din piele ne ajută că se lasă puțin. La cele sintetice, nu se mai lasă și rămâi cu zonă de presiune. Dacă vorbim de prevenție, putem să ne ajutăm picioarele cu hidratare, cu crème, cu dușuri cu apă caldă. Să lăsăm picioarele să se înmoaie în apă caldă, să îndepărtăm pielea moartă și exfoliată. Să evităm statul mult în picioare”, a mai spus dr. Tarek Nazer.

Când cumpărăm încălțămintea

Dr. Tarek Nazer a explicat și de ce este indicat să ne cumpărăm încălțămintea seara. Este cel mai simplu truc care ne ajută să avem o încălțăminte confortabilă.

”Este o idee bună să ne cumpărăm încălțămintea seara, după ce terminăm o zi de muncă, în așa fel încât să simțim piciorul confortabil după o zi întreagă în care am stat în picioare. Când o să ne trezim de dimineață, încălțămintea este confortabilă.

Fiind piciorul umflat, când o probezi și este confortabilă, dimineața nu va fi nicio problemă. Cel mai recomandat este ca încălțămintea să fie același număr cu piciorul, dar dacă avem de ales cu jumătate de număr mai mic sau mai mare, este clar că trebuie să alegem un număr mai mare”, a mai spus dr. Tarek Nazer.

Vezi și: Ce să faci dacă nu ai dormit suficient. Activitatea care compensează lipsa somnului

Bătăturile, când trebuie să mergem la medic

”Dacă avem bătături de la orice încălțăminte, este o problemă de la nivelul piciorului. Atunci, trebuie să ne adresăm unui medic și să facem ceva care se numește analiza mersului, unde vedem zonele de presiune, pe o placă digitală aflăm unde este problema și o tratăm”, a mai spus medicul ortoped.

Cum ne schimbă încălțămintea nepotrivită mersul

”În afară de efectul pe care îl are la nivelul pielii, pot să apară tendinite. Cea mai frecventă este tendina heliană, adică tendonul din spatele piciorului care se irită foarte ușor la frecarea dintre încălțăminte și tendon. Tendonitele respective pot fi simple, adică doar inflamate sau tendinite calcifiante, adică se calcifică tendonul.

În cazurile foarte avansate, unde calcifierile devin osteofite, acolo trebuie să tratăm chirurgical”, a mai spus dr. Tarek Nazer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

academia de sanatate
  LIVE
Importanța testelor genetice. Conf. univ. dr. Viorica Rădoi, la Academia de Sănătate
AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel