Cum se măsoară sănătatea unei țări. Cel mai recent raport al OMS

Medic
EXCLUSIV
Invitat la emisiunea Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, profesorul Cristian Vlădescu, directorul Școlii Naționale de Sănătate Publică și Management Sanitar, a discutat despre cel mai recent raport al Organizației Mondiale a Sănătății.

Sănătatea, OMS. "Ultimul raport al OMS, intitulat "O viață sănătoasă și prosperă pentru toți", care pleacă de la principiul că sănătatea trebuie să fie echitabilă și echitabil distribuită arată, de fapt, că nu e chiar atât de echitabilă", afirmă profesorul Cristian Vlădescu, Școlii Naționale de Sănătate Publică și Management Sanitar.

Acesta consideră foarte frustrant "să știi că astăzi ai la dispoziție foarte multe mijloace moderne, evident unele mult mai eficiente și mai sofisticate", dar și scumpe, însă nu pot fi folosite la unii pacienți.

Ce înțelege OMS prin sănătate

Profesorul Vlădescu afirmă că OMS, încă de la înființare, a definit sănătatea ținând cont de mai multe elemente, nu doar de sistemul sanitar cum e, cum nu e, cum e finanțat etc.

"În ceea ce privește în cazul nostru, inegalitățile în starea de sănătate 10% sunt din cauza sistemului sanitar, adică accesului la servicii sanitare, calității serviciilor sanitare, restul de 90% de ceilalți factori pe care i-a menționat și pe care îi menționează și raportul. Când vorbesc de sănătate vorbesc calitate bună și acces bun la serviciile de sănătate, când vorbesc de societate vorbesc de venituri și protecție socială, dar și de condiții de viață decentă adică locuire, hrana, condiții de muncă adecvate și decente și cu protecție socială. Sănătatea un concept care depinde de factori socio-economici. Cel mai simplu dintre ei e PIB-ul pe locuitor, adică de bogăția unei societăți", detaliază Vlădescu.

Alți factori care sunt luați în considerare de OMS sunt cei biologici, adică nașterile, apoi stilul de viață și sistemul sanitar.

Sănătatea, OMS. Inechitățile

"Cu cât o țară este mai dezvoltată, PIB-ul mai mare, cu atât starea de sănătate a populației e mai bună. În același timp, poate să fie o țară dezvoltată, dar dacă există inechități... Inegalitățile sunt, ca să spun așa, un dat natural, inechitățile duc la riscul de a de a avea o stare de sănătate mai rea decât ar permite contextul în care te afli, adică la același PIB pe locuitor", continuă specialistul.

Cum stau lucrurile în România? Cristian Vlădescu afirmă: "Pentru România, e la fel de adevărat că există inechități în ceea ce privește starea de sănătate, nu doar comparativ cu celelalte țări ale Uniunii Europene. (...) Dacă ne comparăm cu toată regiunea europeană, unele au probleme mai mari ca noi, dar dacă ne comparăm doar cu UE, suntem printre cele mai defavorizate din punctul ăsta de vedere. Și în interiorul României sunt diferențe mari în ceea ce privește starea de sănătate de la accesul la resurse și asta se poate vedea folosind aceeași metodologie a OMS". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel