Cum îți afectează căștile auzul. Legătura dintre pierderea auzului și creșterea riscului de demență

Cum iti afecteaza castile auzul Foto: Freepik @lookstudio
Află ce efect are volumul în căști asupra sistemului auditiv și c e poți face să previi pierderea auzului odată cu înaintarea în vârstă.

Poate că modul tău preferat de a avea grijă de tine este să-ți pui căștile în urechi și să asculți muzică sau un podcast.

Totuși, s-ar putea să nu fie cel mai bun lucru pentru auzul tău.

Cercetări recente indică faptul că expunerea la zgomote puternice poate avea un impact asupra pierderii auzului mai târziu.
Tinerii, adolescenții și copiii pot fi mai vulnerabili dacă ascultă frecvent muzică pentru perioade lungi de timp la niveluri de decibeli mai mari decât media zilnică de 70 dB de expunere la zgomot în timpul liber sugerată de National Institutes of Health (NIH).

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), expunerea prelungită și excesivă la sunete puternice, cum ar fi muzica ascultată pe dispozitive audio portabile, expune aproximativ 50% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 12 și 35 de ani la riscul de a dezvolta pierderea auzului.

"Cred că, la un nivel mai larg, comunitățile medicale și de audiologie, precum și publicul larg, nu înțeleg că pierderea semnificativă a auzului nu face parte din îmbătrânirea sănătoasă normală, ci reprezintă în mare parte pierderea auzului indusă de zgomot", a declarat Dr. Daniel Fink, președintele consiliului de administrație al Quiet Coalition.

El compară această neînțelegere cu concepția eronată că ridurile adânci și pigmentarea pielii fac parte din îmbătrânirea normală, în timp ce acestea reprezintă în mare parte daune solare sau UV, continuând, "În mod similar, fără expunere la zgomote puternice, ar trebui să fim capabili să auzim până la o vârstă înaintată, ceea ce în general nu este adevărat în societățile industrializate."

Vezi și: Primele semne ale deficienței de zinc. Care sunt cele mai bune surse alimentare

Efecte

Fink și audiologul Jan Mayes au descoperit că persoanele care folosesc sisteme audio personale conectate la căști își deteriorează auzul, potrivit unei analize a diferitelor articole din mai multe discipline.

"În special pentru tineri... utilizarea sistemelor audio personale este principala sursă de expunere la zgomot în timpul liber", a declarat Fink. "Când vor ajunge la jumătatea vieții, probabil la 40 de ani, vor auzi la fel ca și bunicii lor care au acum 70 și 80 de ani."

Pierderea auzului a fost legată de deteriorarea cognitivă, pe lângă pierderea parțială a abilităților de comunicare.

Un studiu din 2011 a constatat că persoanele cu pierderea auzului au fost mai predispuse să dezvolte demență în următoarele moduri decât persoanele fără pierderea auzului:

- Riscul de demență a fost de aproape două ori mai mare la cei cu pierderi auditive modeste.

- Riscul era de trei ori mai mare la persoanele cu pierdere moderată.

- Persoanele cu pierdere severă aveau un risc de cinci ori mai mare

Potrivit audiologului clinician Mary L. Carson, dovezile indică, de asemenea, că cei cu pierderi de auz netratate au o șansă mai mare de a dezvolta demență în timp.

Ea a continuat prin a sublinia că există unele cercetări încurajatoare care demonstrează modul în care utilizarea aparatelor auditive pentru tratarea pierderii de auz scade riscul de demență și declin cognitiv.

"Cu toate acestea, așa cum spune vechea zicală, "un gram de prevenire valorează cât un kilogram de leac". Începerea unor obiceiuri mai bune de sănătate auditivă acum poate fi o investiție în sănătatea ta pe termen lung, nu numai prin prevenirea pierderii auzului, ci și prin reducerea riscului de declin cognitiv și demență pe măsură ce îmbătrânești", a meționat Carson.

Nu rata: 6 motive să bei apă cu lămâie dimineața. Ce poți să adaugi să îi îmbunătățești gustul

Cum să stabilești limite sănătoase

Potrivit lui Carson, pierderea auzului din cauza expunerii la zgomot se poate acumula după o singură expunere extrem de puternică sau, mai frecvent, treptat, în timp, în urma unor comportamente deficitare în materie de sănătate auditivă.

"Trăim într-o lume zgomotoasă, iar mulți oameni se expun în mod repetat la niveluri de zgomot nesigure care le pot afecta sănătatea pe termen lung... În cabinetul meu, am văzut recent un tânăr adult cu timpanul perforat din cauza faptului că asculta muzică prea tare la căști", a spus ea.

 Foto: Freepik @ katemangostar

Menține nivelul sonor la 70 dBA

Decibelii sunt utilizați pentru a cuantifica intensitatea sunetului, iar expunerea la frecvențe de 85 dBA sau mai mari poate duce la pierderea auzului, potrivit Institutului Național de Sănătate (NIH). Pierderea auzului poate rezulta în urma expunerii prelungite sau recurente la frecvențe care sunt de 85 dBA sau mai mari. 

Se recomandă utilizarea dispozitivelor la o setare de 50% și limitarea duratei de ascultare pentru a preveni deteriorarea auzului, potrivit Healthline.

 Copiii pot purta, de asemenea, căști cu volum limitat, deși acestea necesită supravegherea părinților în ceea ce privește timpul de utilizare și setarea nivelului și, de obicei, au limitările de volum setate la aproximativ 85 dBA.

În special pentru copii și adolescenți, pierderea auzului este dăunătoare, deoarece le afectează creșterea socială, rezultatele academice și veniturile pe viață. Este esențial să urmăriți modul în care căștile afectează sănătatea auzului.

Semnele degradării auzului

Potrivit lui Carson, cei mai tipici indicatori timpurii ai pierderii auzului includ senzația că puteți auzi oamenii, dar nu puteți înțelege ce spun aceștia și că aveți probleme de auz în medii aglomerate.

Potrivit acesteia, tinitus, sau țiuitul în urechi, este frecvent un precursor al pierderii auzului și un indicator timpuriu al afectării sistemului acustic.

Folosește protecție auditivă

Există numeroase varietăți de protecție auditivă disponibile, care sunt destinate să vă protejeze de sunetele din jur.

De exemplu, Carson a declarat că, în timp ce oferă în continuare o protecție sigură, aparatele auditive cu filtru pentru muzicieni pot ajuta la păstrarea calității muzicale.

Există mai multe tipuri de protecție auditivă disponibile, inclusiv dopuri din spumă, căști, dopuri reutilizabile nepersonalizate și dispozitive personalizate. Pentru a determina cea mai bună protecție pentru utilizarea pe care o intenționați, discutați cu specialistul în sănătate auditivă, a spus ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel