Cum funcționează chirurgia oculară cu laser (LASIK). Beneficiile și riscurile chirurgiei oculare cu Laser

Chirurgie oculara cu laser Foto: Freepik @azarov74m
Chirurgia oculară cu laser (LASIK) este o procedură modernă și eficientă care corectează afecțiuni vizuale precum miopia, hipermetropia și astigmatismul.

Chirurgia oculară cu laser, cunoscută și sub numele de chirurgie LASIK, poate corecta diverse afecțiuni oculare, inclusiv astigmatismul și miopia. Corneea, stratul exterior al ochiului, poate suferi modificări, ceea ce poate duce la probleme de vedere. Chirurgia oculară cu laser remodelează acest strat, în funcție de afecțiunea vizuală care se corectează.

Aceasta poate remedia miopia și hipermetropia. Procedura este rapidă, nedureroasă și, de obicei, se rămâne treaz, orice disconfort indicând complicații. Cu toate acestea, nu toată lumea poate fi supusă procedurii din cauza riscurilor potențiale sau a efectelor secundare.

Cine poate beneficia în urma operației LASIK

LASIK, sau  keratomileoza laser in-situ asistată cu laser, este un tip comun de chirurgie oculară refractivă care implică remodelarea corneei cu ajutorul laserului. Peste jumătate din populația lumii folosește ochelari de corecție sau lentilele de contact pentru a compensa erorile de refracție. Problemele de refracție apar atunci când ochiul nu îndoaie lumina pentru a se concentra pe retină, de obicei din cauza formei corneei.

Hipermetropia este cauzată de o curbură corneană plată, în timp ce miopia, cunoscută și sub numele de miopie, este cauzată de o curbură corneană abruptă.

Chirurgia oculară cu laser poate corecta aceste afecțiuni prin remodelarea corneei pentru a avea o curbură mai abruptă. Astigmatismul, caracterizat de un ochi cu o formă diferită, poate fi, de asemenea, corectat prin chirurgie oculară cu laser. În unele cazuri, curbura neregulată a corneei poate fi corectată, permițând o vedere mai bună. În general, LASIK este un tratament de încredere pentru erorile oculare refractive.

Printre persoanele care nu sunt potrivite pentru chirurgia oculară cu laser se numără cele care și-au schimbat rețeta în ultimele 12 luni, iau medicamente care cauzează modificări ale vederii, au 20 de ani sau mai puțin, au cornee subțiri care pot să nu fie stabile după operație și sunt însărcinate sau alăptează.

Vezi și: Legătura crucială între colesterol și funcționarea creierului. Beneficiile colesterolului HDL pentru sănătatea cerebrală

Foto: Freepik @puhhha

Beneficii

Chirurgia oculară cu laser elimină necesitatea de a purta ochelari de corecție, ceea ce este benefic pentru multe persoane care nu pot purta ochelari sau preferă să nu poarte ochelari din motive cosmetice, preferă activități sportive care nu necesită ochelari sau lentile de contact sau pur și simplu preferă confortul de a nu purta ochelari de corecție. Această procedură este adesea preferată de persoanele care sunt în căutarea unei vederi clare.

Riscuri

Persoanele cu afecțiuni oculare precum cheratita, cataracta, glaucomul, pupilele mari și keratoconus prezintă un risc mai mare de a dezvolta complicații după o intervenție chirurgicală cu laser la ochi. Ochii uscați, strălucirea, vederea dublă sau încețoșată, infecții oculare, complicații ale lambourilor corneene și albul ochiului roșu sau injectat cu sânge sunt complicații frecvente. Picăturile oftalmologice lubrifiante pot ajuta în cazul ochilor uscați, în timp ce 20% pot prezenta modificări vizuale precum strălucirea sau haloul.

Cheratita lamelară difuză, cunoscută și sub numele de sindromul „nisipurile din Sahara”, poate provoca încețoșare. Alte complicații pot include infecții oculare, complicații ale lambourilor corneene sau albul ochiului roșu sau injectat cu sânge. Majoritatea simptomelor ar trebui să se rezolve în primele câteva zile, astfel încât cei care prezintă simptome după această perioadă ar trebui să consulte un profesionist medical.

Ce presupune operația

Operația cu laser la ochi durează de obicei mai puțin de 30 de minute, unele estimări sugerând că ar putea dura aproximativ 5 minute pentru fiecare ochi. Pacienții trebuie să se așeze pe un scaun, să se încline, să curețe zona ochiului și să aplice picături anestezice.

Un speculum palpebral este folosit pentru a ține pleoapele deschise, iar un laser este folosit pentru a tăia un lambou în cornee. Chirurgul ridică apoi clapeta, cerându-le pacienților să privească fix la o lumină pentru a menține contactul vizual. Apoi, laserul remodelează suprafața corneei, iar clapeta este repoziționată și se aplică un scut pentru a proteja ochiul.

Recuperare

După intervenția chirurgicală, pacienții pot avea senzație de arsură, mâncărime sau senzație de obiect străin. Un analgezic ușor poate fi recomandat de către chirurg. Sunt furnizate protecții pentru ochi pentru a proteja ochii de frecare sau de aplicarea de presiune în timpul somnului.

De obicei, pacienții își iau câteva zile libere pentru recuperare și trebuie să stabilească o programare la oftalmolog în termen de 24-48 de ore pentru a asigura o vindecare corespunzătoare.

Sunt necesare programări suplimentare în primele 6 luni pentru a asigura o vindecare corespunzătoare, potrivit MedicalNewsToday

Chirurgia oculară cu laser poate dura până la șase luni pentru ca vederea să se stabilizeze, cu fluctuații ocazionale. Cu toate acestea, acest lucru este normal și nu ar trebui să provoace îngrijorare. De asemenea, este posibil ca operația să corecteze accidental ochiul în exces sau în minus, necesitând o operație de îmbunătățire ulterioară. Este esențial să reții că vederea corectată poate regresa la ani de zile după procedură.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel