COVID-19: sindromul de detresă respiratorie acută atipic pe care îl provoacă, explicat de prof dr Șerban Bubenek

Coronavirus
EXCLUSIV
Prof. dr. Șerban Bubenek a vorbit la Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, despre modul în care COVID-19 afectează plămânii, creând un sindrom de detresă respiratorie atipic.

Prof. dr. Șerban Bubenek, prezent la Academia de Sănătate, a vorbit despre volumul „Pandemia COVID-19 în România”, al cărui coautor este.
Potrivit lui, virusul SARS-CoV-2, care provoacă afecțiunea COVID-19, este unul total atipic și a explicat în ce cnstă aceasta.
„În fața acestei pandemii, toate resursele cercetării au reușit să identifice un fapt extrem de important asupra căruia am stăruit în acest prim capitol, și anume faptul că sindromul de ARDS (sindrom de detresă respiratorie acutp) produs de SARS-CoV-2 este un sindrom de ARDS absolut atipic, el apare în 60% din pacienții care ajung cu pneumonie și ARDS în secțiile de Terapie Intensivă și este caracterizat, acest sindrom atipic, mai ales prin lipsa de afectare a complianței respiratorii, prin păstrarea spațiului aerian, dar printr-o afectare severă a polului vascular pulmonar bineînțeles tot prin leziunea endoteliului”, a explicat el.
De asemenea, medicul a mai spus că în primul capitol a vorbit despre posibile tratamente ale COVID-19. „Am discutat în acest prim capitol despre tot ce ne stă la dispoziție în acest moment pentru a individualiza un astfel de sindrom. 
Din păcate, o bună parte din acești pacienți, care la început par mai ușor de îngrijit datorită faptului că mecanica lor respiratorie este mai bună decât în ARDS-ul tipic, o parte dinte aceștia vor trece într-un ARDS tipic într-o fază mai avansată a bolii și vor deceda cu un ARDS tipic. Noi am prezentat, de asemenea, un algoritm de tratament cu ajutorul ventilației mecanice, un algoritm care este dezvoltat în Centrul de Excelență Stimularea în Anestezie și Terapie Intensivă de la noi de la Fundeni, care încearcă să ofere tuturor colegilor „intensiviști”, care se ocupă de ventialația mecanică un model de abordare dihotomică a acestei afecțiuni severe, ARDS-ul, din boala COVID-19.” 

Aflați mai mult detalii din materialul video atașat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel