Cafeaua, băutura care îmbină istoria,...
Ultimele dovezi arată că pentru majoritatea oamenilor nu este risc de a muri din cauza Covid-19. Cu toate acestea, veștile proaste sunt că virusul nu va fi eliminat prin distanțarea socială. Medicii spun acum că noile descoperirile sugerează că putem face mai multe pentru a reduce riscul ca Covid-19 să ne provoace boli grave.
Ultimele cifre, publicate săptămâna trecută, arată că, în mai mult de nouă din zece cazuri, persoanele care au murit din cauza Covid-19 se apropiau de sfârșitul vieții și prinseseră virusul asociat unor afecțiuni cronice care pot pune viața în pericol.
Cu toate acestea, acum se mai vorbește despre faptul că aceste statistici nu au arătat un factor de risc semnificativ, dar puțin discutat. Aceasta este greutatea și obezitatea.
Greutatea este evaluată în funcție de indicele de masă corporală (IMC) - un IMC sub 25 este considerat „sănătos”, în timp ce de la 25 până la 29 este clasificat drept „supraponderal” și peste 30, „obez”. Datele Centrului Național de Audit și Cercetare pentru Terapie Intensivă (ICNARC) au arătat că trei sferturi dintre pacienții cu Covid-19 din Marea Britanie bolnavi în stare critică erau supraponderali sau obezi.
În mod similar, un studiu de la Universitatea New York, efectuat pe 4.103 pacienți cu Covid-19 în stare gravă, a arătat că vârsta este cel mai mare factor de risc pentru boala gravă, iar obezitatea este al doilea factor ca importanță.
Cu aproximativ două treimi din adulții britanici supraponderali sau obezi, Dr. Matt Capehorn, managerul clinic al Institutului Rotherham pentru Obezitate, un centru de specialitate pentru gestionarea greutății, sugerează că oficialii ar trebui să alerteze publicul în acest sens. „Avem informații zilnice despre sănătate la televizor - dacă ar spune ceva despre acest factor, chiar dacă jumătate din populație ar lua asta în serios, ar face o diferență”, spune el.
Căci chiar dacă blocarea (distanțarea socială) Marii Britanii se încheie luna viitoare, dovezi din Japonia și din alte părți din Asia indică că ar trebui să ne așteptăm la un al doilea val în toamnă.
Neil Ferguson, un epidemiolog și profesor de biologie matematică la Imperial College London, de asemenea, a sfătuit oamenii să își asume responsabilitatea pentru propria sănătate: „Trebuie să ne evaluăm riscurile dintr-o perspectivă personală, inclusiv să pierdem în greutate”, a spus el.
Rob Andrews, profesor asociat de diabet și endocrinologie de la Universitatea Exeter, a declarat că o creștere mică în greutate în timpul distanțării sociale ar face diferența limitată, scrie dailymal.co.uk.
Excesul de greutate îngreunează extinderea diafragmei și a plămânilor, ceea ce reduce aportul de oxigen la organele vitale. De asemenea, există riscul ca bacteriile și ciupercile să crească neperturbate în plămâni, ceea ce duce la pneumonie.
„Pe măsură ce greutatea dvs. crește, există o ventilație mai mică a plămânilor și un risc mai mare de boli pulmonare - în special de astm bronsic și un risc crescut de boli de inimă și diabet”, spune profesorul Andrews.
Dr. Capehorn spune că persoanele supraponderale care suferă deja de apnee în somn ar trebui să fie conștiente de riscul lor de Covid-19.
Apneea de somn oprește respirația pentru perioade scurte, deoarece căile respiratorii se prăbușesc temporar. Acest lucru este adesea cauzat de grăsime în jurul gâtului. Este cel mai frecvent la bărbații supraponderali în vârstă de peste 40 de ani.
În ceea ce privește tratamentul, persoanele supraponderale „au mai multe dificultăți în a obține suficient oxigen din cauza greutății de grăsime suplimentară pe căile respiratorii și sunt mai susceptibile să necesite ajutor suplimentar pentru respirație cu presiune continuă pozitivă a căilor respiratorii (CPAP) sau ventilație mecanică”, a spus dr. Capehorn Sanatate buna.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Cafeaua, băutura care îmbină istoria,...
Mâncărimea la axile poate fi un...
Un studiu recent sugerează o legătură...
Adevărul despre sare. Greșeala pe...
Genele lungi și voluminoase au...
Medicul Cătălina Poiană a vorbit...
Activitatea fizică zilnică,...
Află mai multe despre acest compus...