Aceste trei lucruri îți afectează...
Un medicament utilizat frecvent pentru tratarea diabetului de tip 2 ar putea reduce durerea articulară la persoanele cu artroză a genunchiului și cu exces ponderal, potrivit unui studiu clinic condus de cercetători de la Universitatea Monash, Australia.
Rezultatele, publicate în prestigioasa revistă JAMA, arată că metforminul a redus semnificativ durerea de genunchi în decurs de șase luni, comparativ cu un tratament placebo, în rândul pacienților cu artroză simptomatică și supraponderabilitate sau obezitate.
Studiul, realizat integral prin telemedicină, a inclus 107 participanți (73 femei și 34 bărbați) cu vârsta medie de 60 de ani, care nu sufereau de diabet. O parte dintre aceștia a primit până la 2.000 mg de metformin pe zi, iar cealaltă parte un tratament placebo.
Durerea a fost evaluată pe o scală de la 0 la 100, unde 100 reprezintă cea mai intensă durere. După șase luni, grupul tratat cu metformin a raportat o reducere medie a durerii de 31,3 puncte, față de 18,9 puncte în grupul placebo — o diferență considerată a avea un efect moderat.
"Aceste rezultate susțin utilizarea metforminului în tratamentul artrozei simptomatice a genunchiului la persoanele cu exces ponderal sau obezitate. Având în vedere dimensiunea modestă a eșantionului, este necesară confirmarea rezultatelor într-un studiu clinic de mai mari dimensiuni", au concluzionat cercetătorii.
Prof. Flavia Cicuttini, coordonatoarea cercetării, șefa Unității de Reumatologie Musculoscheletală de la Universitatea Monash și medic-șef la Spitalul The Alfred, a subliniat potențialul major al tratamentului.
"Rezultatele arată că metforminul ar putea fi o cale nouă, accesibilă și sigură pentru a reduce durerea de genunchi la persoanele cu artroză și supraponderabilitate sau obezitate", a subliniat prof. Flavia Cicuttini.
Medicamentul antidiabetic metformin, eficient împotriva durerii cauzate de artroza genunchiului la persoanele supraponderale - FOTO: Freepik@Zay Nyi Nyi
Tratamentele actuale pentru artroza genunchiului includ exerciții fizice, scădere în greutate și medicamente cu efecte reduse, precum paracetamolul sau antiinflamatoarele topice și orale, care nu sunt întotdeauna tolerate de pacienți.
"Lipsa opțiunilor eficiente de tratament a dus la creșterea numărului de proteze de genunchi efectuate chiar și în stadiile incipiente ale bolii. Această abordare ridică mari probleme de calitate a actului medical.
Satisfacția pacienților după protezarea genunchiului este scăzută — între 20 și 30%, chiar și atunci când operația este perfect realizată. Nemulțumirea este mai mare când intervenția are loc în stadiile incipiente ale bolii.
Să treci printr-o intervenție chirurgicală majoră, cu costuri mari și recuperare dificilă, doar pentru a rămâne cu dureri persistente, nu reprezintă un act medical de calitate. Iar dacă e nevoie de o reintervenție, aceasta costă de 3,5 ori mai mult și are rezultate mai slabe", explică profesoara Cicuttini.
Metforminul ar putea deveni o opțiune suplimentară în arsenalul medicilor de familie, în combinație cu recomandările clasice privind mișcarea și controlul greutății.
"Metforminul acționează prin mai multe mecanisme asupra genunchiului, inclusiv asupra inflamației de joasă intensitate și a unor căi metabolice implicate în artroza genunchiului.
Este o abordare diferită a tratamentului durerii articulare. Este un medicament sigur, bine cunoscut de către medici, accesibil ca preț și ușor de administrat. Poate fi prescris pacienților împreună cu alte tratamente deja utilizate și are potențialul de a amâna protezările de genunchi", a explicat prof. Cicuttini.
Echipa de cercetători colaborează acum cu pacienți, medici de familie, chirurgi ortopezi și alți specialiști pentru a introduce metforminul în ghidurile de tratament pentru artroza genunchiului.
"Metforminul este deja folosit cu succes în alte afecțiuni non-diabetice, cum ar fi sindromul ovarelor polichistice. Se poate administra în condiții de siguranță, inclusiv prin telemedicină, ceea ce facilitează accesul în comunități din zone rurale sau izolate" a concluzionat profesoara Cicuttini.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Aceste trei lucruri îți afectează...
Cârceii sunt spasme...
Această terapie țintește exact...
Medicamentul care reduce durerea...
Alimentele pe bază de insecte sunt...
Vaccinul anti-COVID produce efecte și...
Fructul care arde grăsimile....