Trei greșeli care îți pot afecta creierul, potrivit unui neurolog: "Nu le fac niciodată"

neurolog - FOTO: Freepik@sebdeck
Aceste trei lucruri îți afectează creierul, susțin medicii neurologi.

Un specialist în sănătatea creierului avertizează că obiceiurile zilnice aparent inofensive pot avea un impact major asupra sănătății mentale. Emily McDonald, consultant în neuroștiință din Arizona (SUA), își folosește platforma de TikTok, Em On The Brain, pentru a educa publicul cu privire la obiceiurile care pot dăuna funcționării optime a creierului. Într-un clip recent, ea a vorbit despre cele trei lucruri pe care nu le face niciodată ca neurolog, tocmai pentru a-și proteja creierul.

Timpul petrecut pe telefon dimineața: "Ne strică dopamina"

Primul obicei pe care Emily îl evită cu desăvârșire este verificarea telefonului imediat după trezire.

"Numărul unu este să intru pe telefon când mă trezesc dimineața. Conținutul pe care îl consumi în acest moment are un impact mai mare asupra stării tale mentale și îți dereglează dopamina pentru restul zilei, astfel încât vei continua să-ți verifici telefonul", a explicat ea, potrivit Surrey.

Această perspectivă este susținută și de consultanta în somn Rosey Davidson (Just Chill Baby Sleep), care explică ce se întâmplă cu creierul nostru în primele momente ale dimineții.

"Când ne trezim, creierul trece de la undele cerebrale profunde (precum delta și theta) prin unde alfa și, în final, la beta. Această tranziție ne face mai relaxați și mai receptivi, motiv pentru care consumul de conținut digital imediat după trezire poate influența puternic starea noastră de spirit și gândirea", spune Rosey Davidson.

În plus, Davidson atrage atenția și asupra folosirii telefonului înainte de culcare.

"Vizionarea conținutului digital seara afectează somnul prin expunerea la lumină albastră, care suprimă producția de melatonină, hormon esențial pentru somn", mai spune Davidson.

Dialogul interior negativ: "Ce spui despre tine contează"

Al doilea obicei nociv este vorbitul negativ cu sine. Potrivit lui Emily, critica permanentă și gândurile negative pot întări convingeri distructive și pot amplifica simptomele depresiei.

"Ce spui despre tine contează, iar cu cât repeți acele lucruri în creierul tău, cu atât ele se întipăresc. Iar ceea ce este întipărit este ceea ce manifestăm", a mai explicat dr. Emily McDonald.

În același sens, consiliera Georgina Sturmer, din sud-estul Angliei, încurajează oamenii să-și înceapă ziua cu mai multă blândețe față de sine.

"Aș sugera cu tărie ca în fiecare dimineață să ne oferim oportunitatea de a ne reseta. Să ne permitem să fim blânzi cu noi înșine, să ne ancorăm și să reflectăm asupra scopului nostru", a explicat Georgina Sturmer.

De altfel, potrivit Alzheimer’s Research UK, există o legătură semnificativă între depresie, anxietate și riscul de demență – aproximativ 4% dintre cazurile de demență la nivel global ar putea avea o componentă asociată depresiei.

Trei greșeli care îți pot afecta creierul, potrivit unui neurolog: "Nu le fac niciodată" - FOTO: Freepik

Alimentația săracă în nutrienți: "Nu vreau ca creierul meu să îmbătrânească"

Ultimul obicei de evitat ține de dietă, spune Emily McDonald. Consumul de alimente ultra-procesate afectează sănătatea cognitivă și accelerează procesul de îmbătrânire a creierului.

"Există suficiente dovezi științifice care arată că ceea ce mâncăm ne influențează creierul, în special alimentele foarte procesate – duc la îmbătrânirea creierului. Și nu ne dorim asta", mai explică neurologul Emily McDonald.

Helen Bell, specialistă în nutriție pentru UK Care Guide, confirmă importanța alegerilor alimentare, mai ales la începutul zilei.

"Alimentele bogate în zaharuri rafinate și grăsimi trans sunt deosebit de dăunătoare pentru creier când sunt consumate dimineața. Cerealele dulci, produsele de patiserie și batoanele procesate de mic dejun duc la creșteri rapide ale glicemiei, urmate de prăbușiri care afectează capacitatea de concentrare", explică Hellen Bell, specialist în nutriție.

În schimb, Bell recomandă un mic dejun echilibrat.

"Opțiuni precum avocado pe pâine integrală, iaurt grecesc cu nuci și fructe de pădure sau smoothie cu spanac, banană și unt de migdale oferă energie susținută și nutrienți esențiali pentru funcționarea creierului", mai recomandă dr. Bell.

Pe parcursul zilei, spune specialista, este esențial să includem în alimentație.

"Alimente bogate în acizi grași omega-3 – cum ar fi somonul, semințele de in și nucile – și fructe și legume bogate în antioxidanți, precum afinele, spanacul și broccoli, pentru a sprijini sănătatea creierului", mai subliniază neurologul.

Obiceiuri aparent minore – precum scrollatul pe telefon la prima oră, dialogul interior negativ și alegerile alimentare dezechilibrate – pot avea un impact profund asupra sănătății creierului. Iar cum creierul este centrul tuturor deciziilor și emoțiilor noastre, schimbările mici pot produce rezultate majore. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel