Credeai că fără cafea nu poți începe...
Vezi și: Excelența în Medicină, recunoscută și premiată de Colegiul Medicilor din România
Un studiu recent a evidențiat diferențe semnificative în acuratețea măsurătorilor de saturație a oxigenului în sânge, utilizând pulsoximetre, în funcție de pigmentul pielii. Conform cercetărilor prezentate la sesiunea științifică anuală a Colegiului American de Cardiologie (ACC.25), aceste diferențe sunt esențiale pentru evaluarea stării pacienților critici.
Aceste noi descoperiri provin din cel mai mare studiu prospectiv din lumea reală, care a evaluat relația dintre pigmentul pielii și eroarea pulsoximetrelor la pacienții criticați, o temă care a generat multă atenție publică în timpul pandemiei de COVID-19. În acea perioadă, anumite studii sugerau că pulsoximetrele ar putea oferi o impresie falsă de sănătate prin supraestimarea saturației de oxigen în anumite grupuri rasiale.
Spre deosebire de alte studii anterioare, rezultatele actuale arată că pulsoximetrele au subestimat, în medie, nivelul de oxigen din sânge. Totuși, cercetările au arătat și o eroare pozitivă în 20% din observații, iar proporția observațiilor cu eroare pozitivă diferă semnificativ între grupurile cu pigment diferit al pielii.
"Deși eroarea pulsoximetrelor a fost negativă în medie pentru toate categoriile de persoane, aceasta a fost mai puțin negativă la persoanele cu pigment închis decât la cele cu pigment mai deschis.
Aceasta înseamnă că pulsoximetrele nu au același grad de performanță pentru toate categoriile de pigment al pielii. De asemenea, proporția de erori pozitive—ceea ce înseamnă că o saturație de oxigen periculos de scăzută poate fi nedetectată cu un monitor non-invaziv—este mai mare în rândul pacienților cu pigmenți închiși decât în rândul celor cu pigmenți mai deschiși", a subliniat dr. Carolyn Hendrickson, MD, profesor asociat la Universitatea din California San Francisco și autor principal al studiului, potrivit American College of Cardiology.
Saturația de oxigen din sânge reprezintă un instrument important pentru clinicieni în procesul de triere a pacienților și luarea deciziilor de tratament. Spitalizarea, administrarea de oxigen suplimentar și utilizarea tratamentelor avansate pentru COVID-19 depind toate de înțelegerea nivelului de saturație a oxigenului din sânge.
Pulsoximetrele, prin aplicarea unor cleme sau a unor electrozi adozivi pe vârful degetului sau lobul urechii, emit anumite lungimi de undă de lumină prin țesuturi pentru a măsura cât de multă lumină este absorbită sau reflectată.
Studiul a inclus 631 de pacienți, cu o vârstă medie de 62 de ani, care au primit tratament în unitatea de terapie intensivă a Spitalului Zuckerberg San Francisco între 2022 și 2024. Aproape un sfert dintre participanți au fost identificați în fișele medicale drept albi, un sfert hispanici, un sfert ca fiind afro-americani și un sfert asiatici.
Cercetătorii au măsurat pigmentul pielii folosind atât Scala subiectivă de tonuri de piele Monk, cât și măsurători obiective ale conținutului de melanină cu un spectrofotometru. Pe baza măsurărilor obiective, 53% dintre pacienți au fost clasificați ca având pigment mediu, 33% ca având pigment deschis și 14% ca având pigment închis.
Disparități în acuratețea pulsoximetrelor în funcție de pigmentul pielii. Pacienții în stare critică, la risc - FOTO: Freepik@dragonimages
După ajustarea pentru peste 30 de factori care ar putea influența citirile saturației de oxigen, rezultatele au arătat aceleași tendințe generale: pacienții înregistrează, în medie, erori de subestimare ale oxigenului, însă persoanele cu pigment mai închis au prezentat o eroare mai mică și o probabilitate mai mare de supraestimare în comparație cu persoanele cu pigment mai deschis.
Vezi și: Medicamentele hipolipemiante non-statine, asociate cu un risc mai mic de cancer hepatic
Cercetătorii subliniază importanța recunoașterii incertitudinii în citirile pulsoximetrelor și sugerează că dispozitivele viitoare ar putea fi dotate cu alarme sau lumini care să indice momentele când citirea este mai puțin sigură.
"Studiul nostru arată că pulsoximetrele sunt mult mai incerte în rândul pacienților critici decât în rândul voluntarilor sănătoși care participă la studiile de validare. Este nevoie de mai multe discuții între producători, reglementatori și clinicieni pentru a atrage atenția asupra momentelor când puls-oximetrul este nesigur", a declarat Hendrickson.
"Este important ca viitoarele studii să includă reprezentare din diferite categorii de pigment al pielii pentru a evalua performanța pulsoximetrelor într-o varietate de populații de pacienți", a adăugat Hendrickson. De asemenea, cercetătorii sugerează colectarea datelor despre pigmentul pielii, pe lângă datele despre rasă, pentru a înțelege performanța echitabilă a dispozitivelor de monitorizare a oxigenului.
Cu toate acestea, cercetătorii menționează mai multe limitări ale studiului care afectează generalizarea rezultatelor. Studiul a implicat un singur tip de pulsoximetru produs de un singur fabricant, iar dispozitivele medicale folosite în studiu sunt supuse unor standarde reglementare, în timp ce cele disponibile pentru utilizatorii casnici nu sunt testate în aceleași condiții.
De asemenea, majoritatea citirilor de oxigen au fost într-un interval relativ înalt, cu majoritatea valorilor fiind peste 90%, iar nu este clar dacă aceleași tendințe ar fi observate la pacienți cu niveluri mai scăzute de oxigen. De asemenea, doar o mică parte dintre participanți aveau un pigment al pielii foarte închis.
Hendrickson a subliniat importanța unor studii suplimentare, care să includă un număr mai mare de pacienți cu pigment mai închis și observații mai detaliate în intervale de oxigen mai scăzute pentru a clarifica mai bine modelele de eroare ale pulsoximetrelor.
Studiul a fost finanțat de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Credeai că fără cafea nu poți începe...
De ce sună medicamentele ca niște...
Ai șters vreodată telefonul cu spirt?...
Adevărul despre proteine: cât de mult...
Comisia Europeană a aprobat vaccinul...
Endometrioza, o boală tot...
O aplicaţie de monitorizare şi...
Această boală subdiagnosticată și...