Coronavirus, risc mai mare pentru diabetici: recomandările unui medic

Diabet
Un medic diabetolog explică într-un articol cum ar trebui să se ferească de infecții și, în special, de cea cu coronavirus, pacienții cu diabet. Este una din categoriile sub risc.

Dr. Lavinia Pop, medic coordonator Centrul județean de diabet din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare are o serie de recomandări de specialitate pentru persoanele cu diabet zaharat în cadrul pandemiei cu coronavirus.

Iată ce recomandă ea pacienților, pentru a se feri de infecția cu noul coronavirus:

 - Fiți conștienți, atenți, organizați, responsabili și preventivi! Faceți parte din categoriile de persoane cele mai vulnerabile la infecția cu noul coronavirus, cu atât mai mult dacă diabetul este dezechilibrat!
- Respectați măsurile de distanțare socială, inclusiv la domiciliu și în special față de persoanele care prezintă simptome respiratorii, cum ar fi tusea.
- Când tușiți sau strănutați, acoperiți gura și nasul cu un servetel sau folosiți plica cotului dacă nu aveți un servețel la îndemână (aruncați servetelul în mod corespunzător după utilizare).
- Spălați-vă bine și des pe mâini cu apă și săpun din abundență, minim 20 de secunde.
- Încercați să evitați să vă atingeți fața, înainte să vă spălați și să vă uscați mâinile.
- Folosiți soluții dezinfectante pe bază de alcool și clor.
- Curățați și dezinfectați obiectele și suprafețele care sunt atinse frecvent.
- Nu folosiți în comun veselă, pahare, tacâmuri, prosoape, obiecte de uz personal etc.
- Faceți-vă stocuri de alimente, inclusiv zahăr, sucuri cu zahăr, glucoză pentru tratamentul eventualelor hipoglicemii (sub 70 mg/dl)
- Pregatiți-vă pentru situații de îmbolnăvire (infecții respiratorii, urinare, tegumentare, digestive) și asigurați-vă că aveți la dispoziție toate datele de contact telefonice necesare (aparținători, vecini, echipa medicală).
- Pregatiți-vă cu consumabilele necesare, dacă ar trebui să vă izolați/carantinați timp de câteva săptămâni, inclusiv stocul necesar de medicamente pentru diabet și teste de glicemie (verificați glucometrul să fie funcțional).
- Luati legătura telefonic cu echipa medicală (cabinetele de medicină de familie și de diabetologie) pentru detalii privind condițiile de acordare a asistenței medicale și a eliberării rețetelor.
- Acordați o atenție suplimentară controlului glicemiei, prin respectarea cu strictețe a recomandărilor de specialitate privind alimentația, exercițiul fizic la domiciliu și medicația.
- Dacă manifestați simptome asemănătoare gripei, care ar putea sugera inclusiv infecția cu coronavirus (temperatură crescută, tuse, dificultăți de respirație, oboseală, dureri musculare), este important să consultați un profesionist din domeniul sănătății, în prima instanță telefonic (medic de familie).

În caz de infecție:

- Orice infecție vă va ridica glicemia și vă va crește nevoia de lichide, deci asigurați-vă că aveti o sursă suficientă de apă.
- Setea, gura uscată, urinarea în cantitate mare și frecventă, oboseala marcată, pierderea în greutate în timp ce mâncați normal sunt semne ale glicemiei ridicate.
- Verificați temperatura în fiecare dimineață și seară. Febra (peste 38 de grade Celsius) sau chiar subfebrilitatea în cazul d-voastra (peste 37 de grade Celsius) pot fi semne ale infecției.
- Asigurați-vă că aveți acces la suficientă mâncare și lichide.
- Beți lichid suplimentar (apă, ceai neîndulcit, 120 până la 180 ml la fiecare jumătate de oră pentru a preveni deshidratarea) și încercati să mâncați normal.
- Daca nu vă puteți alimenta sau să consumați măcar 50 de grame de hidrați de carbon prin alimente la fiecare masă principală, este necesar să-i inlocuiți prin băuturi cu zahăr. Cantitatea de băuturi cu zahar trebuie totuși controlată cu atenție pentru a preveni creșterea glicemiei.
- Luați medicamentele pentru diabet, conform ultimelor recomandări de specialitate.
- Tratamentul cu insulină nu trebuie oprit niciodată, în special insulina bazală („lenta”)! De obicei, necesarul de insulină crește cu 10-20% la glicemii peste 300 mg/dl (ex. dacă aveți doza de insulină rapidă de 10 unități ar trebui crescută la 11-12 unități).
- Testați glicemia la fiecare patru ore și țineți evidența rezultatelor. Glicemia trebuie menținută între 110-180 mg/dl.
- Dacă situația se înrăutățește, apelați la echipa medicală.
Sănătate și șansă tuturor!

Dr. Lavinia Pop, Medic coordonator Centrul județean de diabet din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel