Spitalul Judeţean Arad a introdus terapia asistată cu un dispozitiv electronic pentru pacienţii cu Parkinson

Spital - Foto: Freepik @wavebreakmedia_micro
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad a introdus terapia asistată cu un dispozitiv electronic special pentru pacienţii cu Parkinson aflaţi în faze avansate ale bolii, în care medicamentele nu mai au efectele scontate.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de SCJU Arad, Secţia Clinică Neurologie a iniţiat acest tip de tratament unui pacient în vârstă de 68 de ani, diagnosticat cu boala Parkinson de mai bine de nouă ani de zile, potrivit Agerpres.

"Pacientul a fost externat astăzi (luni - n.r.), după opt zile de spitalizare şi deja se observă îmbunătăţiri semnificative. Pacientul a ajuns la spital cu o lentoare a mişcării extremă, fără să se mai poată hrăni, spăla sau îmbrăca singur. Acum pacientul se poate descurca singur cu sarcinile cotidiene, fiind complet independent", rată sursa citată.

Medicul-şef al secţiei, Constantin Covăsală, afirmă că terapia asistată de dispozitiv se efectuează în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, în urma unui consult neurologic.

"Bineînţeles că această terapie nu este recomandată oricărui pacient diagnosticat cu Parkinson, astfel că administrarea tratamentului se efectuează numai cu indicaţie de la medicul neurolog în urma investigaţiilor de specialitate amănunţite. Este un tratament nou, folosit de aproximativ un an la noi în ţară şi este eficient pentru pacientul cu boală Parkinson, la care tratamentul medicamentos nu îşi mai face efectul. Terapia ajută la îmbunătăţirea mobilităţii pacientului, crescând astfel calitatea vieţii şi reuşind să efectueze singur sarcinile uzuale, zilnice. Până acum, pacienţii arădeni care îndeplinesc criteriile pentru acest tip de terapie erau direcţionaţi către centre medicale din alte judeţe", a explicat Covăsală, conform comunicatului menţionat.

Spre deosebire de tratamentele clasice, aceste dispozitive permit administrarea constantă a medicaţiei, ducând astfel la o asimilare mai bună a substanţei active şi la un efect de durată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Bei cafea? Uite ce se întâmplă cu creierul tău

Crossuri externe

pixel