Cea mai nouă metodă de diagnostic molecular în cancer. Conf dr Adina Croitoru: biopsia lichidă

Cancer
EXCLUSIV
Conferențiarul Adina Croitoru, de la Universitatea Titu Maiorescu și Institutul Clinic Fundeni, a fost invitatul emisiunii Academia de Sănătate de luni, 13 septembrie.

Conf. dr. Adina Croitoru, de la Universitatea Titu Maiorescu și Institutul Clinic Fundeni, a vorbit la emisiunea Dc Medical, Academia de Sănătate, despre cea mai nouă metodă de diagnostic molecular în cazul cancerului. Este vorba de ceea ce medicii numesc biopsie lichidă.

”Biopsia lichidă...în ultimul timp vorbim despre această metodă modernă de diagnostic molecular sau vorbim tot mai mult de diagnosticul molecular în cancer. Este o metodă care înlocuiește metoda clasică de biopsie. Poate că e impropriu folosit termenul de biopsie, pentru că această biopsie lichidă este un test sanguin prin care se face analiza care să determine celulele tumorale circulante sau să determine ADN-ul tumoral circulant, ADN desprins din celulele tumorale. ADN care poate, la rândul lui, să caracterizeze foarte bine tumora”, explică specialista.

Potrivit acesteia, această biopsie ”își găsește loc în fiecare moment al diagnosticului, monitorizării și tratamentului cancerului. În screening-ul cancerului, biopsia lichidă își găsește locul la pacienții la care diagnosticul necesită o biopsie care nu poate fi obținută dintr-un țesut, dat fiind imposibilitatea efectuării procedurii respective, a unei laparoscopii, biopsia lichidă poate pune diagnosticul. (...)

La un pacient operat cu viză curativă, determinarea bolii minime-reziduale este un lucru care mi se pare foarte important în a decela cât mai curând acei pacienți care ar putea să recidiveze și ar avea nevoie de tratamente adjuvante, care să scadă riscul de metastazare sau de recidivă a tumorii operată cu viză curativă”, a declarat prof. dr. Adina Croitoru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel